De deelnemers aan de AMBC Toervierdaagse gingen in aparte groepen van start voor de laatste avond.

Avondvierdaagse is de eerste activiteit voor AMBC Staphorst

De deelnemers aan de AMBC Toervierdaagse gingen in aparte groepen van start voor de laatste avond. Artizzl Media / Peter Nefkens

Staphorst – Het is een vreemde gewaarwording: half juli en pas nu is de kop voor de AMBC-toerrijders eraf. Gisteren was de laatste avond van de vierdaagse met ruim 40 deelnemers beter bezet dan andere jaren. „We zien veel nieuwe gezichten en ook rijders van andere clubs", zegt Harm Timmerman.

Samen met zijn neef Klaas Timmerman ontvangt Harm vier avonden alle deelnemers namens de Toercommissie op ’t Wiede Gat, de accommodatie van de AMBC aan de Spoordijk. Zelf rijden ze steevast als laatste weg voor hun rondje van pakweg 120 kilometer. „Er komt daarna iemand van de kantinecommissie die de deur weer open doet voor de deelnemers die terugkomen", meldt Harm. Op donderdagavond komt iedereen graag bij de finish: de traditionele gehaktbal staat dan klaar, voor de deelnemers die alle 4 de avonden hebben gereden is deze zelfs gratis.

GPS-systeem

De deelnemers konden iedere avond kiezen in welke richting ze zouden rijden, zodat niet iedereen dezelfde kant op ging. Het is het mooie van het moderne GPS-systeem. „We zetten de routes uit en maken er GPS-bestanden van. De vaste rijders van wie we de mailadressen hebben, krijgen de bestanden toegestuurd. De anderen krijgen het bestand voor de avond hier ter plekke." Lekker handig, ook voor de momenten dat verkeerd gereden wordt, maar Harm ziet ook een nadeel. „Er staan tegenwoordig duizenden routes op internet, motorrijders rijden veel meer op zichzelf. Vroeger werden de routes van de vierdaagse op papieren rolletjes gezet, die ze onderweg af konden rollen. Toch proberen we nu ieder jaar weer aparte routes te maken. Dat is best moeilijk; soms hebben we een nieuwe vrijwilliger die de route uitzet en die komt dan toch met een verrassing." Dat kan dan ook liggen in de combinatie van wegen.

Goedgemutst

Volgens de neven Timmerman worden zoveel mogelijk wegen met goed wegdek en de nodige bochten in het buitengebied gezocht. Deze week gingen de routes richting Coevorden, Midden-Drenthe, Holten-Nijverdal en Kampen. En het zijn niet alleen maar mannen die meedoen met de toeravondvierdaagse. Op deze donderdag starten 3 goedgemutste dames en voor dit trio – Caroline Timmerman, Bertine Hoeve en Jolanda Timmerman – geldt dat de gezelligheid voorop staat. Zij zijn het bewijs dat samen toeren toch veel leuker is dan alleen een rondje van 120 kilometer rijden. „Wij willen ook graag wat zien", zegt Bertine. „Mannen rijden veel harder", voegt Caroline er lachend aan toe. „Normaal pakken we onderweg wel een terrasje, maar niet tijdens avondritten; dan komen we in het donker thuis", benadrukt Jolanda. Ze reden donderdagavond de oostelijke route door Beerze en naar Coevorden.

Als de dames vertrokken zijn, wachten Klaas en Harm nog even op wat laatkomers. Daarna kunnen ook zij de helm opzetten voor een mooie rit, in de wetenschap dat bij terugkomst de ballen gehakt opgewarmd en wel klaar staan in het clubhonk.