Barak Linde in Zuidwolde is bijna af na plaatsing van grote houten poort

De door Drenthe Zaagt vervaardigde houten poort maakt Barak Linde in Zuidwolde bijna helemaal af.

De door Drenthe Zaagt vervaardigde houten poort maakt Barak Linde in Zuidwolde bijna helemaal af. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Op basis van een oude foto heeft houtzagerij Drenthe Zaagt uit Fort vorige week een compleet nieuwe poort geplaatst bij Barak Linde in Zuidwolde. Het was een lang gekoesterde wens van de stichting Barak Linde. „Daarmee is de barak bijna helemaal af”, zegt Henk Dekker.

De barak werd jaren geleden verplaatst van de hoek van de Ommerweg en de Linderweg naar het terrein vlak naast museum De Wemme. Daar werd de oude barak compleet herbouwd en ondertussen is deze al meerdere keren gebruikt voor film- en televisieopnames.

De Barak Linde is een van de vele barakken die rond de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt als werkkamp voor onder meer Joodse dwangarbeiders. Het doel van de stichting is om de geschiedenis levend te houden. „De poort hoort daar bij”, vindt Dekker. „Eigenaar Frank Steenbergen heeft de poort precies nagemaakt en heeft deze ook voor een deel gesponsord. Henri Wildeboer, ook uit Fort, heeft de poort voor ons geplaatst.”

De barak is deze week alvast leeggehaald, om helemaal opnieuw te worden ingericht. De oude bedden die er staan, komen terug, er is plaats voor een fotoreportage en de sfeer van Kamp Linde wordt er benaderd. „We hebben heel veel spullen liggen om een plekje te geven, onder meer een oude kast die er vroeger ook heeft gestaan. Die had een man uit Ruinen ooit gekocht en is nu bij ons aangeboden. Verder willen we stoelen en tafels uit de jaren veertigplaatsen”, legt Dekker uit.

Geen reacties

Bij de start van het project werd een oproep gedaan om spullen die in dergelijke barakken stonden, maar daar kwamen geen reacties op. Al met al is er uiteindelijk wel voldoende materiaal om de barak in te richten. „We moeten ook niet vergeten dat er destijds ook niet veel in stond.” Als de klus dan helemaal geklaard is, gaat Barak Linde weer open voor bijvoorbeeld groepen en op afspraak. Het bestuur denkt nog na over een invulling die recht doet aan de geschiedenis. In dat licht wordt ook naar het naastgelegen Museum de Wemme gekeken, in hoeverre samenwerking mogelijk is. „We hebben nu al goed contact”, benadrukt Henk Dekker.