Bart en Melvin zoeken al tijden naar een woning. De een heeft wel een huis gevonden, maar de ander niet

Bart van der Linden (30) woont in de buurt van Vollenhove. Hij zoekt nu al een tijdje naar een huis, maar het is bijna onmogelijk om er één te vinden. Melvin Stam (25) uit Sint Jansklooster heeft twee jaar gezocht naar een woning, en er wel een gevonden.

Melvin uit Sint Jansklooster is blij met zijn net gekochte huis in Vollenhove.

Melvin uit Sint Jansklooster is blij met zijn net gekochte huis in Vollenhove. Foto: Wilbert Bijzitter

Na een tijdje op kamers te zijn geweest wil Bart weer terug en dichterbij zijn familie en vrienden wonen, nu woont hij al weer een tijdje bij zijn ouders. Het niet echt nodig dat hij weg moet, want hij heeft het goed bij zijn ouders, maar zoekende is hij wel.

Na een zoektocht van twee jaar is het Melvin gelukt om een woning te kopen, maar daarvoor moest hij wel uitwijken naar Vollenhove. Het is gelukt, al was dat volgens Melvin ook vooral een kwestie van geluk.

De problemen op de huizenmarkt zijn te verdelen in drie delen volgens Bart en Melvin.

Studieschuld

De eerste reden heeft te maken met studieschuld. „Ik heb zeven jaar gestudeerd en in die zeven jaar heb ik een studieschuld opgebouwd van ongeveer 25.000 euro”, zegt Bart. „Als je een huis wilt kopen dan heb je een hypotheek nodig. Om een hypotheek te krijgen moet je verschillende gegevens opgeven en één daarvan is ook een eventuele studieschuld.” Hier zit het probleem voor Bart en met hem veel meer jongeren.

Stel, je kunt zonder een studieschuld een hypotheek krijgen van bijvoorbeeld 250.000 euro, dan is dit met een studieschuld misschien 200.000 euro en dat is in deze huizenmarkt een groot probleem. Bart en Melvin zijn daarnaast beiden single en kunnen daardoor geen hoge hypotheek krijgen. Het modale inkomen van een Nederlander is 36.500 euro bruto. Als alleenstaande is dan de maximale hypotheek 170.000 euro, maar met een partner die de helft van het modale inkomen verdient loopt de maximale hypotheek al op naar 260.000 euro.

Melvin heeft geen studieschuld opgebouwd en dat kan dus net het verschil zijn tussen wel en geen huis. Hij kon een hogere hypotheek krijgen en hield meer geld over om over te bieden. „Ik heb flink overboden en dat was absoluut nodig. Ik had voor dit huis al vijf bezichtigingen gedaan en op drie van die huizen had ik geboden. Bij alle huizen heb ik dan ook flink overboden, maar dan viel ik alsnog buiten de boot. Ik had mij er nu dus wel op ingesteld dat ik diep in de buidel moest tasten. In deze huizenmarkt moet je soms ook gewoon een gok durven nemen en je hebt veel geluk nodig.”

Laag aanbod

Het tweede probleem is het aanbod, want dat is erg laag. „Als je op Funda gaat kijken wat er voor 200.000 euro beschikbaar is, in de buurt van Sint Jansklooster en Vollenhove, dan vind je misschien twee huizen,” vertelt Bart. De roots van Melvin liggen in Sint Jansklooster en daar wil hij ook het liefst wonen, maar helaas zijn de huizen daar echt schaars en heeft hij moeten uitwijken naar Vollenhove. Die schaarste ziet hij niet snel veranderen en hij denkt dat het in de komende jaren niet wordt opgelost.

Melvin vertelt dat je ook last kunt hebben van mensen uit de steden. „Zij verkopen bij wijze van spreken hun kleine appartement in de stad en kunnen met dat geld hier een villa kopen. Die mensen zijn financieel krachtiger en kunnen meer overbieden.” De laatste jaren werd overbieden steeds meer de norm en er wordt steeds hoger overboden. „Alles wat je meer betaalt dan de vraagprijs wordt niet gefinancierd door de bank en moet dus uit eigen zak komen”, vertelt Bart.

Uit NVM-data blijkt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 10.500 euro werd overboden op een huis van 200.000 euro en op een huis tussen 200.000 euro en 300.000 euro loopt dit al op naar 16.000 euro. Vergelijk je dit met het eerste kwartaal van 2016, dan is dit al 7000 euro meer. Door een hoge vraag en een laag aanbod wordt de prijs alsmaar hoger.

Oproep naar de gemeente

Melvin vindt het lage aanbod ook een groot probleem en hij is van mening dat de gemeente daar een rol in te spelen heeft. „De gemeente moet samen met Wetland Wonen en Plaatselijk Belang om de tafel gaan zitten om een goeie oplossing te bedenken. Daarbij moeten ze vooral aan de jongeren denken.” Melvin vertelt dat de gemeente de basis is en dat zij meer moet doen voor de kleine kernen. „Steenwijkerland kent een groot aantal kleine dorpjes met een hechte gemeenschap en die worden door die woningnood uit elkaar getrokken.”

In 2030 wil de regering één miljoen extra woningen hebben gebouwd en de gemeente Steenwijkerland moet alert zijn zegt Melvin. „De gemeente moet oppassen dat die huizen niet alleen naar de steden toegaan, maar dat er ook in dorpen gebouwd gaat worden.” Melvin zit zelf bij de CPB en daarom kan hij hierin een rol gaan spelen. „Ik ben actief in het bestuur van de CPB en zit bij de fractievergaderingen, dus ik kan meepraten en meedenken over actuele onderwerpen. De woningnood is zeker actueel en ik wil daar echt wat mee gaan doen.”

(Ex-)huurwoningen

Het derde probleem is volgens Bart de ex-huurwoningen. „De huizen die voor een prijs onder de 200.000 euro te koop zijn, zijn vaak ex-huurwoningen van Wetland Wonen.” En dat is een probleem, want Bart sluit pas als derde in de rij aan bij dit soort woningen. „Deze huizen worden alleen verkocht aan mensen die in het centrum van Vollenhove en nog thuis wonen, of aan mensen die huren bij Wetland Wonen.”

Dit gaat voor Bart niet op en daarom heeft hij bij deze huizen bijna geen kans. „Ik heb ook nog wel geprobeerd om zelf te gaan huren bij Wetland Wonen, om dan na een jaar de stap te maken naar een koopwoning. Helaas ging dit ook niet op, want ik verdiende te veel. Op zich is dat goed, omdat die huizen voor mensen met een lager inkomen bedoeld zijn, maar dat betekent wel dat ik weer tussen wal en schip val.” Huren in de vrije sector is ook geen optie. „Die prijzen gaan al snel naar de 1000 à 1200 euro en dat vind ik te gek.”

Bart en Melvin zijn het er beide over eens dat er op dit moment met name goedkope koopwoningen nodig zijn, dus woningen tot 250.000 euro. En door meer te bouwen komt er ook meer verloop en dan zal de woningmarkt vanzelf beter gaan lopen.

De naam van Bart van der Linden is in dit artikel gefingeerd. Deze persoon wilde anoniem blijven.