Beertje Vos-Nijboer blaast 101 kaarsjes uit en is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Staphorst. 'Geen koffie, geen alcohol, geen stress'

In beweging blijven, geen alcohol, geen koffie, niet roken en vooral: neem het leven zoals het komt. Volgens Beertje Vos-Nijboer uit Staphorst zijn dat de ingrediënten voor een lang leven. Ze kan het weten, want zondag blies ze 101 kaarsjes uit.

Beertje  Vos-Nijboer krijgt de felicitaties namens de gemeente van wethouder Lucas Mulder.

Beertje Vos-Nijboer krijgt de felicitaties namens de gemeente van wethouder Lucas Mulder. Foto: Frens Jansen

De jarige is daarmee ook meteen de oudste inwoner van de gemeente Staphorst. Af en toe heeft ze last van haar hart, heel goed ter been is ze ook niet meer, maar het verstand is nog uitstekend en het geheugen feilloos. De blauwe ogen kijken soms dwars door je heen.

Dat merkte ook locoburgemeester Lucas Mulder, die maandagmiddag samen met zijn echtgenote op bezoek kwam bij mevrouw Vos om namens de gemeente de felicitaties over te brengen. Vorig jaar, toen ze honderd werd, was hij er ook en de jarige wist het gesprek tot in detail terug te halen.

Positief, maar niet ziek

Beertje Vos-Nijboer is een taaie. In mei testte ze positief op corona, maar echt ziek werd ze niet. Sterker nog: er gebeurde niks. Tot verrassing van haar familie en de medewerkers van De Berghorst.

Ook die vervelende coronatijd, waarin niemand op bezoek mocht komen, kwam ze goed door. „Je kunt je er wel druk over maken, maar het helpt je niet”, zegt mevrouw Vos. „Ik zorgde dat ik bezig bleef, ik heb zoveel hobby’s, ik kan ze allemaal niet eens opnoemen en ik verveel mij nooit.” De Rouveense stond onder andere bekend om het maken van de zwarte mutsen voor de klederdracht die ze zelf nog altijd draagt. Nog dagelijks belt ze haar vijf kinderen.

Bouwvakker

Een lang leven betekent ook veel afscheid nemen. In 2003 overleed haar man Egbert die bouwvakker en alleskunner was. Wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken. Hun huis aan de Rozenlaan in Rouveen, bouwde hij zelf. Mevrouw Vos woonde er tot 2007. Na een val ging ze naar De Berghorst. Het was de bedoeling dat het tijdelijk zou zijn, maar het beviel zo goed, dat de Rouveense besloot te blijven.

Beertje en Egbert trouwden in 1941, maar vrijwel meteen na het huwelijk werd Egbert door de bezetters naar Duitsland gestuurd om te werken. Hij was bouwvakker en zijn twee rechterhanden waren nodig voor de oorlogsindustrie. Drie jaar was hij weg. Voor Beertje, die net moeder was geworden, een zware tijd. Maanden hoorde ze niks en het was maar de vraag of Egbert het zou overleden.

Hij kwam terug en het geluk daarmee ook. Het huwelijk werd gezegend met vijf kinderen: drie zonen en twee dochters. Verder heeft Beertje Vos-Nijboer acht kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen. Ook heeft ze één achterachterkleinkind. Er zijn dus vijf generaties en dat is heel bijzonder.

Beertje Vos-Nijboer is de oudste inwoner van de gemeente Staphorst. Harm Timmerman was de oudste, maar hij overleed op 29 maart van dit jaar op 101-jarige leeftijd.