Benefietconcert voor restauratie Van Oeckelenorgel in Ruinerwold: de helft is al binnen

De orgelcommissie met van links naar rechts Herman Steendam, Jan Boverhof, Ties Gerretsen en Jan van Calker. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Een speciale commissie is al enige tijd bezig om geld binnen te halen voor de restauratie van het orgel van de kerk van Blijdenstein in Ruinerwold. Eén van de activiteiten is het (orgel)concert van komende zondag, waar verschillende musici beroemde filmmuziek spelen.

Na 150 jaar is het Van Oeckelen orgel aan een grondige opknapbeurt toe. Deze restauratie staat voor begin volgend jaar op de planning. Dankzij de bijdragen van vele particulieren, bedrijven en fondsen is inmiddels al de helft van het benodigde geld binnen. Omdat de Bartholomeuskerk een rijksmonument is, draagt ook de overheid bij in de restauratiekosten.

De kerk dateert uit de 12 de eeuw en is daarmee het oudste gebouw van Ruinerwold. Het orgel staat pas vanaf 1872 in de kerk en is het grootste muziekinstrument van het dorp Ruinerwold.

Beroemde filmmuziek

Het concert van zondag is het eerste in een reeks. Organist Harry Bosma probeert garant te staan voor een mooi concert met beroemde filmmuziek. De hele opbrengst van het benefietconcert komt ten goede aan de restauratie van orgel. Dat geld komt niet uit de entree, want de toegang is gratis, maar de organisatie hoopt dat de bezoekers gul geven tijdens de collecte.

Organist Harry Bosma speelt een paar stukken solo, maar wordt verder begeleid door Emiek Kasimier op trompet, Mirjam Otten klarinet en Reinier Havinga viool. Herman Steendam verzorgt de toelichting op de gespeelde filmmuziek.

Van start wordt gegaan met een stevig stuk: de Raiders Marche uit Indiana Jones. Westernmuziek van Ennio Morricone komt aan de beurt met Once upon a time in the west, The good the bad and the ugly en het gevoelige Mission Gabriels Oboe. Beroemde filmmuziek componisten, zoals John Williams met Starwars en Hans Zimmer met Pirates of Caribbean, wordt ook uitgevoerd. Met Edelweiss The sound of music kan iedereen meezingen. Actueel is Harry Bosma en het begeleide trio met James Bond en Queens Bohemian Rapsody.

Nieuws

Meest gelezen