Bevrijdingsvuur brandt in Rouveen. In het tijdelijk oorlogsmuseum is indringende documentaire Duutsers te zien

Het Bevrijdingsvuur. Foto: Frens Jansen

Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst heeft gisteravond het Bevrijdingsvuur ontstoken in Rouveen, waarna hij een pop-up oorlogsmuseum in Rouveen opende.

Rouveen heeft deze week op het Kerkplein een tijdelijk oorlogsmuseum. Te zien is hoe de dorpsgemeenschap de Tweede Wereldoorlog doorkwam. Uniformen van daadwerkelijk in de regio gesneuvelde militairen, diverse objecten én een originele parachute uit het Staphorsterveld maken deel uit van de tijdelijke collectie, met ook veel informatie over Jodenkamp Conrad, de vijf donkere jaren en de bevrijding. Eigenlijk zou dit alles vorig jaar plaatsvinden, maar door corona ging het niet door. Rouveen viert dus eigenlijk 76 jaar bevrijding.

Documentaire van Geertjan Lassche

In het museum is een filmzaal gebouwd, waarin een documentaire wordt getoond die Rouvener Geertjan Lassche maakte. Hij interviewde negen hoogbejaarde bewoners die spreken over de oorlog in het dorp. Het leverde de interview-documentaire Duutsers op. Deze laatste getuigen nemen geen blad voor de mond. Hoe werd de oorlog beleefd in het boerendorp Rouveen? Duitsers waren vreemden, maar vaak waren het ook boerenjongens die moesten vechten. De Joden die in kamp Conrad werden ondergebracht waren ook vreemden en ook de bevrijders kwamen van buiten. Indringend, eerlijk, pijnlijk soms ook, zo praten de hoogbejaarde Rouveners over de oorlog in hun dorp. „Dat de Joden door de Duitsers vervolgd werden, daar werd in de kerk niet over gesproken.”

Estafette

Het Bevrijdingsvuur werd door 24 hardlopers in een estafette vanuit bevrijdingsstad Wageningen naar Rouveen gebracht. Telkens namen groepjes het van elkaar over om vervolgens om 18.15 uur bij de Lichtmis aan te komen. Daar ging het in colonne met oude legervoertuigen naar het Kerkplein om het museum te openen. In de oude legervoertuigen zaten basisschoolkinderen van de twee scholen in Rouveen. Ze waren als militair verkleed.

Het museum is de hele week gratis geopend voor het publiek.

Nieuws

Meest gelezen