Boekbindcentrum in Echten wil traditie Koppermaandag afsluiten met bijgewerkt boek. 'Viering is zonder Bert of Matje niet voor te stellen'

Roger de Groot, destijds burgemeester van De Wolden, toont in 2019 de nieuwe Kopperprent. Links Matje Hummel. Gerrit Boer

Jarenlang was het een traditie, het Koppermaandagfeest op de eerste maandag na Driekoningen. Deze maandag blijft het stil in boekbindcentrum de Hummelhoeve in Echten. De medewerkers hebben besloten de traditie niet voort te zetten na het overlijden van Matje Hummel, op 27 augustus 2021.

Het Koppermaandagfeest heeft zijn oorsprong in de middeleeuwse gilden. Bert en Matje Hummel pakten het feest op in hun boekbinderij in Bredevoort. Sinds de opening van de Hummelhoeve in Echten, in 2001, was Koppermaandag hier vaste prik, waardoor Koppermaandag in de Hummelhoeve een begrip is geworden. Toen Bert in 2006 overleed, zette Matje Hummel het levenswerk van haar man voort. Er zijn meer dan twintig Kopperfeesten gehouden in Echten.

Overzicht

De Koppermaandagviering is in de ogen van de medewerkers van het Boekbindcentrum niet voor te stellen zonder Bert of Matje. Wel willen ze deze traditie graag afsluiten met de aandacht die het verdient, staat deze maandag te lezen op de website van het boekbindcentrum. Ter ere van het 15-jarig jubileum zijn destijds alle Kopperprenten door Matje Hummel en Jerry Vondeling samengevoegd in een mooi boekwerk. Enige tijd geleden had Matje al het plan opgevat om de nieuwste Kopperprenten inclusief toelichtingen toe te voegen aan het bestaande overzicht. Dit willen de medewerkers graag voor haar voltooien.

Met dit boek hopen de medewerkers een mooie terugblik te kunnen geven op de indrukwekkende bijdrage die Matje en Bert hebben geleverd aan de lange Koppermaandagtraditie. Het zal nog enige tijd duren tot het boek volledig klaar is.

Nieuws

menu