Boer Sil en boerin Saar uit Dwingeloo hebben hart voor de natuur: 'We gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen'

Een echte boerderijwinkel of een stalletje aan de weg, je ziet ze op steeds meer locaties opduiken. Voor de zomerserie Lekker bij de boer gingen wij in de regio op zoek naar fijne adresjes. Vandaag de zevende en laatste aflevering: het biologisch gemengd bedrijf van boer Sil (30) en boerin Saar (25) in Dwingeloo.

De kraam van Sil Oostendorp en Saréanne Baron.

De kraam van Sil Oostendorp en Saréanne Baron. Foto: Daan Prest

Komkommers, wortels, appels en sla. ‘Alles € 1,50’ staat op een krijtbordje te lezen in de kraam van Sil Oostendorp en Saréanne Baron aan de Bosrand. Op een warme augustusdag loopt Sil’s moeder Meta op het erf. „Sil en Saréanne zitten in de bieten”, wijst ze aan. Op de bloementuin gonst het van de bijen en vlinders. Op een compostbult lopen kippen en in de wei grazen zes paarden en pony’s. Aangekomen bij het bietenveld, oogst Sil nog een rijtje rode bieten. Hij vertelt dat hij samen met Saréanne veertig soorten groenten kweekt. Het is een piekperiode voor hen, want de aardappels, uien, bleekselderij, sla, andijvie, spinazie, courgettes en komkommers zijn ook oogstbaar.

„We hebben het biologisch keurmerk en gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen,” duidt Sil hun aanpak. Saréanne, die zich boerin Saar noemt, helpt een handje met het inladen van de bieten in kratten. Even later schenkt ze verse muntthee in op het terrasje voor de boerderij.

Sil vertelt dat hij van jongs af aan al gecharmeerd is van het boerenleven. Volgens zijn moeder was ‘stikstofstrooer’ het eerste woord dat hij zei. Sil herinnert zich dat niet meer, wel dat hij als kleuter bij de boeren op de trekker zat. Zijn ouders Reinier en Meta hebben geen boerderij, maar zijn wel natuurmensen.

Zelfoogsttuin

Sil gaat naar de Vrije School in Groningen. „Dan word je alternatief groot,” zegt hij lachend. Als vervolgopleiding kiest hij voor de Warmonderhof in Dronten, een mbo voor biodynamische landbouw. Hier leert hij Saréanne kennen, die een paar jaar na hem aan de opleiding begint. Tijdens die opleiding doet Sil bij zijn ouderlijk huis een project, waarbij hij groenten teelt voor horeca in en rondom Dwingeloo. Als voorbijgangers vragen of ze een kropje sla kunnen kopen, gaat hij dorpsgenoten ook van groente voorzien. Omdat hij weinig tijd heeft, vraagt hij ze om zelf de groenten te oogsten. Zo ontstaat de zelfoogsttuin. Inmiddels zijn er negentig zelfoogstklanten, waarvan enkelen ook meehelpen met onkruid wieden.

Als Sil na zijn studie en een reis in Australië terugkomt in Nederland bieden zijn ouders hem de kans om een groentekwekerij te beginnen. Ze verpachten de grond rondom hun huis aan hem. Sil gaat hier wonen en zijn ouders in het huis ernaast. Hij begint in 2013 met het telen van graan. Daarna gaat hij op een akker groenten en fruit verbouwen. In 2018 trekt Saréanne bij hem in nadat zij een reis door Zwitserland heeft gemaakt. Voortaan runnen zij samen het bedrijf. Daaraan voegen ze nog schapen toe, die grazen in de weide tegenover de groentekwekerij. Van de melk maakt Boerin Saar schapenkwark, halloumi en ricotta. Aanvankelijk wilde Saréanne koeien gaan houden, maar ze koos later toch voor schapen. „Een multifunctioneel en overzichtelijk dier, dat wol, melk en vlees levert”, legt ze uit.

Bijzonder is dat Sil en Saréanne in hun bedrijf werkpaarden gebruiken. „Ik had altijd al een passie voor paarden en ik vind het prachtig om met paarden samen te werken. Zelf ben ik heel druk, maar door met de paarden op het land te werken, kom ik tot rust”, vertelt Sil. Andere voordelen zijn volgens hem dat grondbewerking met paarden de grond minder beschadigt en hij paardenmest weer kan gebruiken op de akker. Daarmee gaat hij niet terug naar het verleden. „We gebruiken de technieken van nu en doen het werk samen met de paarden met minder mensen dan vroeger”, legt Saréanne uit.

Biologische markt

Sil en Saar verkopen hun groenten, fruit en schapenzuivel iedere zaterdag van 9 tot 14 uur op de biologische markt in Frederiksoord. De vrijdag daarvoor rijdt Sil een rondje langs collega-boeren om hun assortiment aan te vullen met hun groenten en fruit. Zo houden zij de voedselketen kort en kunnen zij hun koopwaar tegen eerlijke prijzen verkopen. Sil komt aanlopen met een bosje bieten. „Proef maar eens, smaakt heerlijk”, verzekert hij.