Boevenbus brengt wassen beeld generaal Van den Bosch vanuit Frederiksoord naar bronsgieterij in Balk

Het wassen beeld van generaal Van den Bosch. Aangeleverde foto

Het beeld van generaal Johannes van den Bosch- oprichter en initiatiefnemer van de door UNESCO bekroonde koloniën van Weldadigheid - is donderdagmorgen overgebracht naar de bronsgieterij in Balk. Dit gebeurde onder begeleiding van burgemeester Rikus Jager en kunstenares Herma Schellingerhoudt.

Het bronzen beeld zal na voltooiing een mooie prominente plek krijgen in de Kolonie Frederiksoord, waar het in 1818 allemaal is begonnen. Tijdens de ontvangst bij de bronsgieterij in Balk stond Minne Wiersma als directeur van de Maatschappij van Weldadigheid ook stil bij de zwarte bladzijden uit het leven van Van Den Bosch.

Kunstenares Herma Schellingerhoudt uit Zutphen begon in de eerste week van juli 2020 aan het beeld. Ze maakte het beeld in een eigen werkplaats die ze in een ruimte van de Proefkolonie mocht inrichten. Publiek kon de werkzaamheden van dichtbij volgen en vragen stellen.

Het beeld stond nog steeds in de Proefkolonie, burgemeester Jager haalde het donderdagmorgen naar buiten. Het beeld is in de boevenbus van het gevangenismuseum in Veenhuizen naar Balk gebracht.

Sociaal experiment

Generaal Johannes van den Bosch bedacht twee eeuwen geleden het sociale experiment dat straatarme gezinnen uit de steden weer op het juiste spoor moest krijgen. Op het platteland van Drenthe, Overijssel en de Kempen in Vlaanderen werden ze aan het werk gezet, in ruil voor voedsel, onderwijs en een dak boven het hoofd.

Het initiatief om Van den Bosch in een beeld te vereeuwigen is gekomen van voormalige redactieleden van De Star, het aloude tijdschrift van de Maatschappij van Weldadigheid, dat in een nieuw jasje een doorstart maakte. Een van hen, Hijlco Komen zei vorig jaar ,,Wij hebben ons er over verbaasd dat je nergens in Frederiksoord, nota bene hoofdkwartier van de Maatschappij, iets terugvindt dat aan de generaal herinnert. Er is niet eens een straat naar hem genoemd.”

Bronzen beeld van de generaal

Komen kende Herma Schellingerhoudt (1966), die zelf ook korte tijd in Frederiksoord heeft gewoond. De kunstenares trok Johannes van den Bosch eerst compleet op uit was, die ze aanbracht op een etalagepop. De mal dient om er uiteindelijk een bronzen generaal mee te kunnen gieten. Het is een klassiek, goed gelijkend beeld geworden. Van den Bosch is iets meer dan levensgroot nagemaakt. ,,Zijn gezicht kennen we van schilderijen”, legt Schellingerhoudt uit. ,,Hoe hij er van opzij en van achteren uitzag, is gissen.”

De bedoeling is om het beeld tegenover het logement te plaatsen, waar hij ook heeft gelogeerd.

Nieuws

Meest gelezen