Schaapherder vindt vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog in Havelte. Bom wordt later tot ontploffing gebracht

Schaapherder Jelle Kootstra heeft vanmorgen opnieuw een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Hij trof de Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan op steenworp afstand van de ingang van de Johannes Postkazerne aan Van Helomaweg. Het gaat om een vijfhonderdponder.

De vliegtuigbom die is gevonden in de buurt bij de kazerne.

De vliegtuigbom die is gevonden in de buurt bij de kazerne. Foto: Jelle Kootstra

Kootstra meldde zijn vondst vanmorgen direct bij de terreinopzichters van Defensie, de Koninklijke Marechaussee en burgemeester Rikus Jager van Westerveld. De terreinbeheerder heeft daarna de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gewaarschuwd. Die heeft de situatie beoordeeld en beslist later vandaag waar en wanneer de bom tot ontploffing wordt gebracht. Dat is nu nog onbekend. Duidelijk is wel dat wanneer de bom ontmanteld wordt, een groot deel rond de vindplaats geëvacueerd moet worden. Dat het terrein van de Johannes Postkazerne tot dit gebied behoort is wel duidelijk.

Jelle Kootstra, de ontdekker van de bom, is herder van de Holtinger schaapskudde en gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. De inwoner van Havelte verzamelt vondsten uit de oorlogstijd en wil deze tentoonstellen in een nog te realiseren museum op de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld. In september 2017 vond Kootstra in het Holtingerveld ook al een Engelse vijfhonderdponder.

De bom die de schaapherder nu gevonden heeft, ligt vlakbij de plek waar in de Tweede Wereldoorlog twee Duitse munitiedepots stonden. Kootstra vermoedt dat de bom door de Engelsen half september 1944 afgeworpen is bij een poging de depots te vernietigen.