Bospark Ekelenberg in Zuidwolde gaat de laatste fase in: zestig nieuwe woningen

Als het bestemmingsplan Ekelenberg fase 2 de inspraakprocedure zonder kleerscheuren doorkomt, krijgt Zuidwolde er volgend jaar zestig nieuwe woningen bij. Het betekent dan ook het sluitstuk van de nieuwbouw op het terrein van voormalige camping Ekelenberg.

De bewoners van Bospark Ekelenberg kwamen massaal op de informatiebijeenkomst van Hans Haar af.

De bewoners van Bospark Ekelenberg kwamen massaal op de informatiebijeenkomst van Hans Haar af. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Donderdag aan het eind van de middag werden de bewoners van plan 1, dat uit vier fases bestond, geïnformeerd door eigenaar Hans Haar, in het bijzijn van medewerkers van de gemeente De Wolden en Rik Buning namens Buning Wegenbouw. Ook wethouder Gerrie Hempen kwam poolshoogte nemen en toonde zich blij met de bouw van nieuwe woningen. „Voor Zuidwolde is dit een mooie ontwikkeling. We hebben voor andere dorpen in de gemeente ook plannen, maar ons Strategisch Woonplan kunnen we niet openbaar maken, dat is niet handig in verband met het opkopen van grond door anderen”, aldus Hempen. „Wij hebben wel een eigen actief grondbeleid.”

Ook huursector

Op het Bospark Ekelenberg wordt nog steeds gebouwd aan het eerste bestemmingsplan, voor de volgende ronde komen er zestig nieuwe woningen, waarvan negentien rijtjeswoningen in de huursector. „Dat wilde de gemeente graag”, geeft Hans Haar daarbij aan. Verder is de enige overgebleven bedrijfskavel al verkocht en komen er twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en patiowoningen. De openbare ruimte van het plan sluit aan bij de natuur, waarbij bomen en heesters worden afgestemd op het bosgebied dat Ekelenberg omsluit.

De bewoners van het eerste uur tonen zich deze middag nieuwsgierig naar de plannen, maar niet iedereen is er gerust op. „Het wordt sowieso drukker wat verkeer betreft”, zegt een bewoonster. Een enkeling was er niet op bedacht dat ook de rest van Ekelenberg volgebouwd zou worden, terwijl dat in feite wel altijd de inzet was van de terreineigenaar. Haar kan nog niets zeggen over de prijzen die voor de nieuwbouw gehanteerd gaan worden. „Er zijn nog geen afspraken met de aannemer gemaakt, dat is ook lastig. Sowieso moet het bestemmingsplan eerst goedgekeurd worden. De woningmarkt is natuurlijk aardig overspannen. De lage rente is mooi voor kopers, maar de bouwkosten liggen zeker 20 tot 30 procent hoger dan een paar jaar geleden.”

Inspraakprocedure

Namens de gemeente laat Jeanette van Slochteren ter plekke weten dat de inspraakprocedure volgende week begint. „Op 7 oktober komen de plannen ter inzage, tot 17 november kunnen mensen reageren. Als gemeente faciliteren en begeleiden wij de plannen, verder is het helemaal aan de ondernemer.” De totale procedure duurt zonder vertragingen (bezwaren) doorgaans zes maanden. Hans Haar hoopt volgend jaar met de verkoop te kunnen beginnen. Eerst de wegen, dan de huizen.

De mensen die nu al op Ekelenberg wonen, zijn daar goed over te spreken. Dat er nog enige tijd gebouwd wordt, nemen ze op de koop toe. „Het valt reuze mee met het lawaai”, geeft Linda aan. „Het bevalt supergoed, we lopen vaak even een rondje in het bos.” Het enige minpuntje is het verkeersgeluid van de N48. „Misschien kan er nog een keer een geluidswal worden aangelegd”, oppert iemand.

Speeltoestellen

Het is een kinderrijke buurt, wat de roep om speeltoestellen al doet klinken. Volgens Haar is daar wel plek voor. Zo’n jonge buurt is wat Henk en Gerda Hagedoorn zeer waarderen. Ze behoren met hun 71 jaar – volgende week 50 jaar getrouwd - tot de oudere garde, maar zijn zeer tevreden. „Wij hebben altijd vrij gewoond, op Schrapveen bij Linde en zijn ruimte gewend”, zegt Henk Hagedoorn. „We hebben nu ook veel ruimte en het is lekker rustig.”

De rust wordt in ieder geval vanaf november verstoord, omdat dan de bouw begint van het verpleeghuis-zorghotel dat in het Bospark gepland staat. Het bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen, die wel gekoppeld zijn.