Botsende karakters leiden tot bestuurscrisis CH De Wolden, hippisch evenement lijkt niet in gevaar

Botsende karakters met vertroebelde verhoudingen als gevolg hebben geleid tot het vertrek van drie bestuursleden van CH De Wolden. Niet de minsten, want met voorzitter Christiaan Hendriksen, vicevoorzitter Peter Pluijter en penningmeester Remmo Hendriks hebben drie stuwende krachten er de brui aan gegeven. Volgens Jan Broek, de andere partij in het bestuur, loopt de toekomst van het CH geen gevaar.

Voorzitter Christiaan Hendriksen van CH De Wolden voelde zich met collegabestuurders Peter Pluijter en Remmo Hendriks 'bot behandeld' door Jan en Michel Broek.

Voorzitter Christiaan Hendriksen van CH De Wolden voelde zich met collegabestuurders Peter Pluijter en Remmo Hendriks 'bot behandeld' door Jan en Michel Broek. Foto: Archief Artizzl Media

„Het is spaak gelopen in de karakters. Het is al wel eens eerder spannend geweest, maar toen konden we het in toom houden. Nu was de houding dermate bot, dat het voor ons ophield”, zegt Hendriksen. De botte houding betrof volgens het trio de twee andere bestuurders: Jan Broek en zijn zoon Michel.

Mede door de tweede afgelasting van het CH De Wolden, werd de sfeer in het bestuur er volgens Hendriksen niet beter op. „Voor iedereen is het vervelend dat we niets kunnen organiseren. De een kan er wat beter overheen stappen dan de ander. Het is liefdewerk oud papier, maar dan moet er wel respect blijven bestaan; dat was er niet meer”, verzucht de inmiddels oud-voorzitter.

Er viel niet meer te praten

„Na een lange periode waarin wij als bestuur op een leuke, collegiale, collectieve en respectvolle manier met elkaar omgingen, hebben we moeten vaststellen dat dit de laatste tijd binnen het bestuur niet meer mogelijk was”, lieten de drie vertrekkende bestuurders dit weekend weten in een bericht aan hun volgers op Facebook. „We kennen elkaar al jaren en hebben ons best gedaan om het niet zover te laten komen. Het mag best een keer knallen en mensen mogen teleurgesteld zijn. Ik heb nog geprobeerd om de partijen weer bij elkaar te krijgen, maar er viel niet meer met hen te praten”, verwijst Hendriksen naar vader en zoon Broek.

Toekomst CH De Wolden niet in gevaar

Met het vertrek van drie hoofdbestuursleden komt de toekomst van het populaire internationale paardensportevenement in Veeningen volgens Jan Broek geenszins in gevaar. De familie is eigenaar is van het concoursterrein. „Wij waren niet helemaal gelukkig dat er dit jaar geen concours kon plaatsvinden. Het was niet makkelijk, maar er waren wel opties geweest. Daar wilden de drie heren niet naar bekijken”, laat Jan Broek weten. „Dat is me best tegen de borst gestoten, want ik had graag nog wat meer opties willen onderzoeken. Er is veel over gediscussieerd, maar we gaan nu vol goede moed verder.”

Christiaan Hendriksen laat weten dat het organiseren van een concours in een andere vorm zou leiden tot een flink tekort op de begroting. „Je hebt niet alleen te maken met maatregelen rond corona, maar ook met het Rhinovirus. Het kon echt niet.” Hendriksen verwacht ook dat het CH gewoon blijft bestaan. „Maar hoe ze doorgaan, dat weet ik niet. Als het aan mij had gelegen, waren we verder gegaan als altijd: elk jaar een kleine stap maken.”

Professioneel administratiekantoor

De drie bestuurders maken sinds 1 augustus geen deel meer uit van het bestuur, een besluit dat met pijn in het hart werd genomen. Jan en Michel Broek hebben inmiddels alweer gezelschap gekregen, want Ingrid Snijders is aan het bestuur toegevoegd. „En we hebben een professioneel administratiekantoor in de arm genomen om de financiën te regelen. CH De Wolden stopt niet met het vertrek van Christiaan, Peter en Remmo; voordat zij in het bestuur kwamen, hebben we ook al de nodige concoursen georganiseerd”, constateert Jan Broek. „De tijd staat niet stil”, voegt Broek er aan toe.

Met gepaste trots

Het opstappen van de drie bestuurders is in feite een uitvloeisel van de wereldwijde pandemie. Het CH De Wolden kon vanwege het coronavirus voor het tweede achtereenvolgende jaar geen doorgang kon vinden. „Met gepaste trots kijken wij terug op hetgeen bereikt is en hopen dat het concours samen met de vele vrijwilligers nog een mooie toekomst heeft”, laat Hendriksen weten.

De geboren Hoogevener kwam in 2009 in het bestuur en werd twee jaar later voorzitter. Met zijn bedrijf Eurohill Stables was hij daarvoor al als sponsor bij het jaarlijks groeiende hippische evenement betrokken. Peter Pluijter kwam in 2011 in het bestuur, maar was als paardenman pur sang ook al eerder in Veeningen te vinden. Hij haalde bijvoorbeeld de KWPN-keuring van Drenthe in 2009 naar De Wolden. Ook Remmo Hendriks is een oudgediende, die sinds 2009 direct al penningmeester werd. Hij kwam binnen als parkeerwachter, nam het wedstrijdsecretariaat in handen en kwam in het bestuur terecht. „Ik was geen tien jaar meer doorgegaan als bestuurslid, maar je hoopt toch op een andere manier afscheid te kunnen nemen. Ik stap er wel overheen, maar het blijft jammer”, besluit Hendriksen.

Geen NK springruiters

Het CH De Wolden was een idee van paardenhandelaar Jan Broek en voormalig topspringruiter Johan Heins. Op 21 juni 2005 reed de eerste ruiter op het parcours, waarna het erg snel ging met de ontwikkeling van het concours. Vier jaar later al werd het een internationaal springconcours met als absoluut hoogtepunt het Europees kampioenschap Young Riders dat in 2019 in Veeningen plaatsvond, een weke voor het vijftiende CH De Wolden. De organisatie kreeg van alle kanten lof toegezwaaid en dit EK smaakte naar meer. Plannen om het nationaal kampioenschap naar Veeningen te halen, waren in een redelijk vergevorderd stadium, maar hebben het niet gered. „Dat leek allemaal goed, maar de bondscoaches willen het NK per se in april of mei houden, zodat ze vroeg in het seizoen kunnen zien hoe de ruiters er voorstaan. Dat is een beter meetmoment, maar voor ons geen goede opties”, verklaart Jan Broek.