Bouw natuurboerderij BalkInn in Nieuwleusen officieel van start

Evert en Frieda Schuurman geven het officiële startsein voor de bouw van de natuurboerderij BalkInn. Foto: Frens Jansen

Met het onthullen van een groot bord met opschrift „Natuurboerderij BalkInn” werd afgelopen weekend door Evert en Frieda Schuurman het officiële startsein gegeven voor de bouw van de natuurboerderij op de hoek van de Bosmansweg-Westerveen in Nieuwleusen.

De bouw is deze week al begonnen met de graafwerkzaamheden en het aanbrengen van zand voor de parkeerruimte. Duidelijk is te zien waar de gebouwen komen. Naast het bezoeken van de natuurboerderij, kijken naar dieren en wandelen door de tuin is er ook veel aandacht voor educatie.

Voorzitter Jan van de Hoek maakte bekend dat het project 100.000 euro aan Leader subsidie krijgt. Ook buurman Jan Struik had een mooie mededeling voor de initiatiefnemers. Hij had contact gezocht met zijn voormalig buurvrouw Anet Scholma, nu tuin- en landschapsarchitect bij buro Mien Ruijs in Amserdam met de vraag of ze net als voor het kulturhus de Spil, waar een prachtige bloemen entree is, een mooi ontwerp voor de natuurboerderij kon maken. Lang nadenken was niet nodig. Ze wil het graag doen en voor niets aldus Struik.

Vier jaar voorbereiding zijn aan dit startmoment vooraf gegaan. Initiatiefnemer Evert en Frieda Schuurman stelden: „De lichten staan niet op groen maar op donkergroen.” Evert Schuurman is enthousiast over alle medewerking van vrijwilligers en bedrijven die er voor hun project is. De bouwgroep bestaat intussen al uit 40 personen. Schuurman benadrukte dat hier straks onder leiding van projectleider Henk Snijder vrijwilligers komen en met plezier gaan werken.

Op de veel gestelde vraag wanneer hij denkt dat de gebouwen klaar zijn antwoordde Schuurman dat dit afhankelijk is van de vrijwilligers en het aantal dat altijd beschikbaar is. Jan van de Hoek was optimistisch over de bouwplannen: 2022 noemde hij het bouwjaar en in het voorjaar van 2023 verwacht hij de opening.

Voorzitter Jan van de Hoek vertelde in vogelvlucht over de vele werkzaamheden die er in de achterliggende 4 jaar zijn geweest. Er zijn nu verschillende werkgroepen die samen de natuurboerderij een succes moeten maken. Veel dierengroepen uit het dorp van bijenhouders tot kleindierteeltvereniging doen mee aan het project. Ze gaan hier ook hun activiteiten houden. De natuurboerderij bestaat uit vier locaties: het paviljoen, het dierenverblijf, de bijenstal en een schaapskooi.

Het bestuur is nog in overleg met verschillende partijen om financieel mee te gaan doen. Als succes voorbeeld noemde hij de dorpsboomgaard die er met financiële hulp van de provincie is aangelegd. De boomgaard begint bij de natuurboerderij en loopt door naar de aangrenzende percelen.

Nieuws

menu