Brink Trekhaken uit Staphorst komt in Amerikaanse handen

Trekhakenfabrikant Brink uit Staphorst komt in handen van DexKo Global, de grootste fabrikant van aanhangerassen en chassis-componenten ter wereld.

Brink Trekhaken: vakwerk uit Staphorst.

Brink Trekhaken: vakwerk uit Staphorst. Foto: Brink

Dat meldt eigenaar H2 Equity op haar eigen website. Ook koper DexKo Global bevestigt de overname in een persbericht. Het Financieele Dagblad en Auto Motive Management schreven er dit weekend over.

Brink bestaat sinds 1903 en heeft 700 werknemers in acht landen. In Europa zijn inmiddels circa 25 miljoen voertuigen uitgerust met trekhaken van Brink. De Brink Group is een van de grootste trekhaakproducenten van Europa. Het levert rechtstreeks aan de meeste Europese autofabrikanten en is marktleider in de After market.

Van Assen via Meppel naar Staphorst

Brink werd in 1903 opgericht in Assen, waar Reint Brink destijds een smederij startte. Van Assen ging het naar Meppel en in 1958 verhuisde het bedrijf naar Staphorst en werden er motortrucks geproduceerd onder de merknaam K.A.T.. Op dat moment stond Brink in Nederland geregistreerd als fabrikant van voertuigen. Na enkele jaren bleek de markt voor motortrucks niet groot genoeg om te overleven. Daarom besloot zoon Roelof Brink te starten met de productie van aanhangwagens en trekhaken.

De vraag bleek zo groot dat in 1962 de trekhaak als afzonderlijk artikel werd verkocht onder de naam RBS (Reint Brink Staphorst). Uiteindelijk werd in 1967 de fabriek in Assen gesloten en lag de volledige productie in Staphorst.

Het succes van Brink International was voor de Zweedse Thule Group reden om het bedrijf in 2006 over te nemen. In 2014 verkocht Thule Group de trekhakendivisie van Thule aan de Nederlandse investeerder H2 Equity Partners . De trekhakendivisie opereerde verder onder de vertrouwde naam ‘Brink Trekhaken’.