Dikke banden, een hoog stuur, twee comfortabele zadels en elektrisch: op de e-broezer door het Reestdal

Slechts het ruisen van de lucht in je oren en het zoemen van de dikke banden op het plaveisel zijn de geluiden die je hoort als je het rustieke Reestdal verkent op een e-broezer. Daniël (34) en zijn vrouw Karolien Mennink (28) uit IJhorst verhuren sinds twee weken de robuuste elektrische scooters. Het is nu al een hit.

Daniël en Karolien Mennink met hun e-broezers in het fraaie Reestdal.

Daniël en Karolien Mennink met hun e-broezers in het fraaie Reestdal. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Dikke banden, een hoog stuur, twee comfortabele zadels en uiteraard elektrisch en dus geruisloos. Zo laat de stoere scooter zich omschrijven. De officiële naam is ‘Ecruiser’, maar dat is natuurlijk veel te saai. Op z’n IJhorsts is het e-broezer en dat klinkt veel lekkerder. Lekker broezen door het Reestdal met als start en finish het Vergulde Ros, in het hart van het gebied.

Daniël, ook bekend vanwege zijn werk bij barbier d’ Olde Sik in IJhorst, kocht vorig jaar zo’n ding om geruisloos, zonder helm en milieuvriendelijk naar zijn werk te ‘broezen’. Niet lang daarna bleek echtgenote Karolien zwanger en zaten we met z’n allen wegens corona in een lockdown. Om de tijd leuk in te vullen, broesden Daniël en zijn vrouw op de elektrische tweezitter van Daniël door het Reestdal. Hij met de wind door zijn barbiersbaard, zij met een dikke buik daarachter. Geen helm en geen haast, want veel harder dan 25 kilometer per uur gaat de broezer niet. „Hard zat.”

‘De rust van elektrisch rijden’

„We genoten van de prachtige omgeving. We kwamen op plekjes waar we nog nooit waren geweest en we komen hier allebei vandaan”, zegt Karolien. „De mooie weggetjes, het magnifieke uitzicht en natuurlijk de rust van het elektrisch rijden, werkten ontspannend. Toen ontstond het idee bij ons om er nog een paar te kopen om ze te gaan verhuren. We bestelden nog vier scooters en we bedachten de naam e-broezer”, vult Daniël aan. „Het is een flinke investering, maar we geloven in het succes van dit vervoersmiddel, zeker in dit mooie gebied.”

Sinds twee weken is hun bedrijfje een feit met een website waarop de broezers gereserveerd kunnen worden: www.e-broezer.nl . Het echtpaar maakte ook meerdere fraaie routes door het gebied, allemaal met een lengte van zo’n dertig kilometer. De actieradius van een e-broezer is 40 kilometer. Het gaat zo goed, dat er nog drie elektrische scooters zijn besteld.

Karolien en Daniël uit IJhorst waren internationaal vrachtwagenchauffeur en gingen als echtpaar op pad. Knus in de truck. Daniël rijdt nog steeds, zij het wat minder en hij is ook sinds twee jaar klassiek barbier bij de d’ Olde Sik in het Reestdorp. „Als je haar in de war is van het broezen, kan ik alles weer in fatsoen krijgen”, grapt Daniël.