Buren zien een uitkijktoren aan Lankhorsterweg in Staphorst niet zitten

In de noordpunt van de gemeente Staphorst staat een uitkijktoren van 7 meter hoog die uitkijkt over het Reestdal. In IJhorst komt er ook eentje en aan de Lankhorsterweg heeft de gemeente Staphorst een vergunning verleend voor de bouw van een uitkijktoren.

Een blik over het Reestdal vanaf de uitkijktoren bij Meppel. Foto ter illustratie.

Een blik over het Reestdal vanaf de uitkijktoren bij Meppel. Foto ter illustratie.

Ook deze wordt een meter of zeven hoog. Althans, als de Raad van State de omgevingsvergunning die verstrekt is door de gemeente Staphorst, in stand houdt. Een stel dat ook aan de Lankhorsterweg woont, wil de vergunning bij de Raad van State aanvechten.

De ter inzagelegging zou niet duidelijk zijn geweest, de bezwaarmakers vrezen voor hun privacy als mensen op hoogte met een verrekijker het Reestdal in turen. Ook zijn ze bang voor parkeeroverlast, verstoring van de natuur en het kwetsbare gebied zou niet geschikt zijn voor een uitkijktoren. Het duo maakt buiten de termijn bezwaar, maar geeft aan dat dit komt, doordat de tekst bij de ter inzagelegging zo vaag was, dat je niet met goed fatsoen kon lezen dat er een toren zou komen.

Voedselbos realiseren

Degene een vergunning voor een uitkijktoren kreeg, bouwt deze omdat ze van de gemeente Staphorst en de provincie de realisatie van een paardrijhal op haar erf moet compenseren in het landschap. De schuur is overigens al bijna klaar. Deze compensatie in het landschap heet de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). Het komt erop neer dat je een bouwwerk in het buitengebied moet compenseren door iets voor de natuur of het toerisme te doen, waarna je een omgevingsvergunning krijgt.

In samenspraak met diverse experts wil de initiatiefneemster een zogeheten voedselbos realiseren tegenover haar woonboerderij aan de Lankhorsterweg. In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Een voedselbos is een bos met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, ecologische veerkracht en productiviteit van een voedselbos zijn hoog. Mens en dier hebben er veel aan.

Extra inspanning

Een extra inspanning is de bouw van de uitkijktoren die uitkijkt over het Reestdal. De gemeente vindt dat een goed idee en verstrekte een vergunning. Samen met het bos moet het een plek worden waar liefhebbers van de natuur neerstrijken en genieten. De bezwaarmakers willen dat de vergunning wordt ingetrokken.

De andere uitkijktoren die een meter of 800 verderop staat, leverde in 2012 ook een boze buurman op die woedend was op de toren die uitkeek op zijn land en woning. Die toren staat er overigens nog steeds.