Jongeren komen samen onder het viaduct van de A28 in Staphorst.

Burgemeester Staphorst: ‘Ik hoop dat de gemeenschap de jeugd hierop aanspreekt’

Jongeren komen samen onder het viaduct van de A28 in Staphorst. Persbureau Meter

Staphorst - Burgemeester Gerrit Jan Kok is teleurgesteld in een deel van de Staphorster jongeren. Honderd van hen staken vannacht bij de Staphorster ovale rotonde, onder het viaduct van de A28, vuurwerk af, ze stookten een vuur en provoceerden de politie.

De jongeren lapten de coronaregels, niet samenscholen en anderhalve meter afstand houden, aan hun laars. Allemaal verboden, net als het afsteken van vuurwerk en het maken van een vuur. „Ik snap het niet. Dit is niet normaal”, zegt Kok. „Ik baal hier enorm van en ik vind het heel erg triest voor deze mooie gemeenschap dat ze nu weer zo in het nieuws komt.”

„Deze jongeren zijn bijna allemaal volwassen of bijna volwassen dus ik hoop en ik ga er ook vanuit dat ze hun verstand gebruiken. Ze nemen ook nog eens een groot risico in deze coronatijd. De ziekte is echt aanwezig in Staphorst. Deze jongeren nemen geen verantwoordelijkheid, niet voor zichzelf en niet voor hun omgeving. Ik heb de stille hoop dat het nu voorbij is en ik hoop ook echt dat hier in de gemeenschap over gesproken gaat worden.”

De politie greep vannacht niet in. Wel werd op afstand de groep in de gaten gehouden. Een bewuste keuze. Er deden zich overigens verder geen incidenten voor. Op een gegeven moment droop de jeugd af. Vorige week stak een groep van zo'n twintig jongeren ook illegaal vuurwerk af in Staphorst, toen was er wel enig duw- en trekwerk met de politie, maar dat mocht geen naam hebben.

Burgemeester Kok kijkt niet met angst en beven naar de jaarwisseling die komt. „We bereiden ons voor met de stewards, zoals we dat elk jaar doen. Nu is er verder niks te doen voor de jeugd. Het jaarlijkse feest gaat niet door. Ik ga er echt vanuit dat de gemeenschap die jongeren aanspreekt en dat dit eenmalig was.”

Praten over dingen die moeilijk liggen, is echter lastig in Staphorst, zo blijkt uit een onderzoek dat de GGD vorig jaar deed naar drugsgebruik en praten over taboes. Begin dit jaar verscheen het rapport hierover. Als er zorgen of problemen zijn, wordt daar niet gemakkelijk over gesproken en niet snel hulp voor gezocht. Indien hulp toch noodzakelijk is, willen inwoners dat het liefst onder de radar houden, zo was een van de conclusies. Niet over elkaar, met elkaar spreken, was toen de wens van de gemeenteraad van Staphorst.

Er zijn veel jongeren in Staphorst. Het is een jonge gemeenschap en de jeugd kent elkaar. Ze zoeken elkaar op. Jongeren die af en toe rellen en het gezag tarten, is van alle tijden en alle plaatsen. Ook Staphorst kent dit fenomeen maar al te goed. Het is een patroon dat al in de 19de eeuw bekend was en zelfs al door de eerste burgemeester van Staphorst, Ebbinge Wubben, rond 1820 werd beschreven. Eenmaal getrouwd, is het afgelopen en worden de jongens burgermannen en staat de nieuwe generatie op.

In Staphorst hangt er altijd een extra label aan, wordt er extra over gesproken, dat is met kerken en corona ook zo. Staphorst is altijd nieuws. Ook nu weer wordt Staphorst flink door de mangel gehaald op de sociale media.

De aanpak is bijna altijd de juiste mix zoeken tussen ruimte en grenzen stellen, zo leert de geschiedenis. Er is één groot verschil. Nu is er corona en toen niet.