Burgers in Staphorst praten mee over Staphorster energietransitie

De gemeente Staphorst nodigt inwoners uit om op woensdagavond 22, 29 of donderdagavond 30 september mee te praten over de energietransitie. Er moet veel gebeuren.

 Windmolens bij Rouveen.

Windmolens bij Rouveen. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Net als andere gemeenten in Nederland moet de gemeente Staphorst in 2050 energieneutraal zijn. De opbrengst van deze avonden wordt gebruikt voor een opiniërende avond met de gemeenteraad. Er wordt over van alles gesproken, over windmolens, zonnepanelen en nog veel meer.

Wethouder Alwin Mussche: „De energietransitie is een grote opgave, waar we als gemeente samen met inwoners en ondernemers voor staan. Het vraagt een bijdrage van iedereen. Daarom vinden we het belangrijk om hier met elkaar over in gesprek te gaan. Om zo ideeën en meningen op te halen.“

Twee uitzonderingen

In de gemeente Staphorst is al een aantal plannen ontwikkeld om duurzame energie op te wekken. Zo staan er al drie windmolens en worden er binnenkort nog drie bij gebouwd door Wij Duurzaam Staphorst. Maar er zijn ook nog veel vragen en ideeën, want het is niet genoeg om in 2030 al een flinke stap te hebben gemaakt en in 2050 als gemeente energieneutraal te zijn.

De gemeente Staphorst is geen voorstander van zon op land, twee uitzonderingen zijn er gemaakt: eentje voor een zonnepark in een waterretentiegebied van het waterschap in Punthorst en één voor autobedrijf Hooikammer. De ondernemer heeft het plan om op een perceel van 4,5 hectare een enorm, zij het laag gebouw, neer te zetten waar 3000 auto’s aan laad- en ontlaadpalen staan. Op het dak liggen 22.500 zonnepanelen die de accu’s overdag opladen. ‘s Nachts wordt energie aan het net geleverd. Overigens levert dit plan nogal wat vertraging op.

Eerder dit jaar konden inwoners via een enquête hun ideeën inbrengen. Ook zijn er de afgelopen periode met meerdere belangenorganisaties gesprekken gevoerd en sommige gesprekken staan nog gepland.

Aanmelden voor tijdslot

Het gaat om fysieke informatieavonden. Vanwege de coronamaatregelen is het noodzakelijk dat geïnteresseerden zich vooraf aanmelden. Burgers kunnen hiervoor een mail sturen naar staphorst@burorondom.nl. Het is belangrijk om een tijdslot door te geven: starten om 18.00, 19.00 of 20.00 uur. Per tijdslot is een maximum aantal deelnemers van 25 welkom.