Buurt doet laatste poging om woningbouwplan Poeleweg in IJhorst aan te passen. Lukt dat niet, overweegt het gang naar de rechter

De groep omwonenden die graag ziet dat het woningbouwplan Poeleweg in IJhorst wordt aangepast, doet morgenavond, tijdens de raadsvergadering, een laatste poging om de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Als het niet lukt, overweegt de groep een gang naar de rechter.

Reestdorp IJhorst vindt woningbouw prima en ook nodig, maar het plan Poeleweg moet beter.

Reestdorp IJhorst vindt woningbouw prima en ook nodig, maar het plan Poeleweg moet beter. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Aan de Poeleweg worden maximaal 39 nieuwe woningen gebouwd. De gemeente Staphorst en een particuliere grondbezitter trekken samen op. Nieuwbouw is hard nodig in IJhorst en dus was iedereen blij.

In de buurt maakt euforie plaats voor chagrijn, want wat er nu dreigt te gebeuren, dat wil de buurt niet. De juridische procesvorming deugt misschien, maar de burgerparticipatie wordt node gemist. De buurt wil het plan op onderdelen aanpassen een verbeteren. Zo vinden aanwonenden dat een blok rijtjeswoningen verplaatst moet worden, dat de maximale nokhoogte naar beneden moet en dat de overgangen bij een ander wijkje, de Ywehof beter moeten. Een bospad en een bos moeten behouden blijven.

‘Complete blok huizen verplaatsen gaat niet meer’

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst wil het plan op kleine onderdelen wel aanpassen, maar grote zaken, zoals het verplaatsen van een compleet blok huizen naar een andere plek, kunnen niet meer gewijzigd worden, zonder het complete bestemmingsplan om te gooien. Dat levert grote vertraging op en het kost ook nog eens heel veel geld, zegt het college.

De buurt vindt dit grote flauwekul. In een laatste, ultieme poging de meerderheid van de gemeenteraad op andere gedachten te brengen, stuurde de buurt alle facties een brief met wensen om het plan aan te passen. Mocht de gemeenteraad hier niet in meegaan, dan wordt een gang naar de Raad van State overwogen. Het kan volgens de omwonenden niet zo zijn dat er een nieuwbouwwijk komt waarvan het ontwerp alleen de goedkeuring kan wegdragen van de gemeente en de ontwikkelaar, terwijl de buurt denkt dat het veel beter kan.