Buurvrouwen aan de Hofweg in Havelte zetten zich in voor beweegtuin. 'Onkruid stond pas nog zó hoog'

Marijke Vissers (70) en Cobi Meijberg (59) wonen sinds 3,5 jaar in een seniorenwoning van verhuurder Actium aan de Hofweg in Havelte. Sinds de oplevering in 2017 kijken ze tegen een grasveldje aan, ook eigendom van Actium. Liever zien ze een beweegtuin voor hun deur.

Marijke Vissers (70) en Cobi Meijberg (59) willen op de plek van een doelloos grasveldje graag een beweegtuin.

Marijke Vissers (70) en Cobi Meijberg (59) willen op de plek van een doelloos grasveldje graag een beweegtuin. Foto: Wilbert Bijzitter

Marijke plaatste een oproep op Facebook. Uit de reacties blijkt volgens haar dat er veel animo voor de beweegtuin is.

Volgens de buurvrouwen heeft Actium een herinrichtingsplan gemaakt met een beweegtuin voor het grasveld tussen de Hofweg en de Molenhof. Een beweegtuin is een plek in een park of plantsoen waar plaats is ingeruimd voor fitnessapparaten. Jong en oud kan hier met behulp van de toestellen lichamelijke oefeningen doen in de buitenlucht.

Vanuit de woonkamer van Marijke is er echter nog geen beweegtuin te zien. „Nu is het gras gemaaid, maar het onkruid stond pas nog zo hoog”, gebaart Cobi met haar hand op heuphoogte. Marijke vindt het vooral voor de bewoners van het tegenovergelegen verpleeghuis De Molenhof, van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD), heel vervelend. „Deze mensen kijken steeds tegen de rommel aan, terwijl je dit stuk grond ook kunt gebruiken om in te bewegen of contacten met buren te hebben.”

Zestien positieve reacties in twee dagen

Met een burgerinitiatief willen de buurvrouwen vaart zetten achter de uitvoering van de herinrichtingsplannen voor het grasveldje. Marijke heeft daarvoor op Facebook een oproep gedaan in een groep onder plaatsgenoten. Ze wil weten of er interesse is voor een beweegtuin in het dorp. Uit de reacties concludeert ze dat er veel animo voor is. „Twee dagen nadat ik het schreef later had ik al zestien positieve reacties,” zegt ze enthousiast. Marijke en Cobi gaan deze week verder hun haalbaarheidsonderzoek, door met een lijst langs de deuren te gaan.

Beweegcoach

De buurvrouwen willen daarna graag een werkgroep vormen met mensen die mee willen helpen met het inrichten van de beweegtuin. Daarvoor nemen ze contact op met Actium en beweegcoach Tim Jansen van de gemeente Westerveld.

Die beweegcoach is zelf momenteel met vakantie, maar namens hem zegt communicatieadviseur, Marloes de Boer, dat de beweegcoaches kunnen helpen bij het vinden van een begeleider, die bijvoorbeeld beweegoefeningen kan geven in de beweegtuin. Ook kunnen de beweegcoaches volgens haar de beweegtuin en bijhorende activiteiten promoten. Voor subsidie kan Marijke een aanvraag doen bij bijvoorbeeld de initiatievenregeling. Hierbij kan een beweegcoach haar helpen.

Tekening

Cobi en Marijke zijn van plan om binnenkort eens in Diever te gaan kijken, waar al een beweegtuin is. De beweegtuin op het grasveld aan de Hofweg willen ze graag inrichten met fitnessapparaten, zoals een loopband, klimrek, crosstrainer en een attribuut waar met gewichten getraind kan worden. Het geheel willen ze gezellig aankleden met wat struiken en bloemen.

Om bezoekers de gelegenheid te bieden even uit te rusten en een praatje te maken, vinden ze een bankje, een overdekte picknicktafel en een buitenkraan een mooie aanvulling. „We willen meehelpen om een tekening te maken”, biedt Marijke alvast aan. Ze benadrukt dat de beweegtuin voor alle inwoners van Havelte en omliggende dorpen is.

Het streven van de buurvrouwen is om de beweegtuin komend voorjaar gereed te hebben. Cobi zegt dat ze daarna een clubje willen vormen van vrijwilligers die volgens een rooster de beweegtuin schoonhouden. „Als de beweegtuin klaar is organiseren wij wel een openingsfeest met koek-en-zopie”, blikt ze alvast vooruit. Dat is de vrouwen wel toevertrouwd. Ze organiseren samen ook rommelmarkten, waarvan de komende editie op 4 september is. Wie wil reageren op hun plannen voor de beweegtuin, kan dat doen op de Facebookpagina Havelte.