CDA pleit voor aanleg van witte anjerperkje in Westerveld

Het witte anjerperkje op de kazerne in Den Haag. Foto: www.veteranendag.nl

Westerveld moet een witte anjerperkje in de gemeente aanleggen. Daar maakt CDA Westerveld zich hard voor. Het veldje met witte anjers is het symbool voor erkenning en waardering van veteranen.

Het witte anjerperkje is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag, dat elk jaar op de laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag organiseert. Samen met verschillende veteranenambassadeurs doen zij de oproep om in elke Nederlandse gemeente een witte anjerperkje aan te planten. Zo zijn er al perkjes gerealiseerd in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leeuwarden en Meppel . De anjers in het perkje bloeien in de weken voorafgaand aan Nederlandse Veteranendag. In het perk(je) staat een bord met de betekenis van de witte anjers.

Dankbaarheid tonen

Volgens CDA-raadslid Adri van der Weyde is het de hoogste tijd om een dergelijk perkje ook in de gemeente Westerveld aan te leggen. „Onze veteranen hebben hun leven vaak op het spel gezet voor onze vrijheid. Daar zijn zij terecht trots op en wij natuurlijk ook. Met het perkje laten we aan onze lokale veteranen onze dankbaarheid en waardering zien.”

Veel veteranen

Nederland kent op dit moment zo’n 110.000 veteranen. Daarmee worden vrouwen en mannen bedoeld die overal rond de wereld in oorlogsgebieden actief zijn geweest. Van Joegoslavië tot Nieuw-Guinea en van Afghanistan tot Congo. Ook in Westerveld wonen mensen die tot deze groep behoren. „We zijn een gemeente met een grote kazerne waar ook mensen gelegerd zijn die in oorlogsgebieden actief waren. Mannen en vrouwen die zich inzetten voor onze vrijheid. Veel mensen weten niet wie er veteraan is. Uw buurvrouw of buurman zou bijvoorbeeld zomaar een veteraan kunnen zijn zonder dat daar ooit over is gesproken. Daarom is het belangrijk dat er ook in onze gemeente Westerveld ruimte is voor veteranen en daarover het gesprek aan te gaan met elkaar. Hopelijk draagt een witte anjerperkje daaraan bij.”

Nieuws

menu