Celstraf geëist voor verkrachting, verdachte spreekt van ‘spel’

Voor het verkrachten van zijn ex-vriendin in Nieuwleusen in mei 2020 moet een Zwollenaar 530 dagen celstraf krijgen, vindt het Openbaar Ministerie. Daarvan moeten 360 dagen voorwaardelijk worden opgelegd en de man mag geen contact meer hebben met zijn ex.

De rechtbank in Zwolle.

De rechtbank in Zwolle. Foto: NDC mediagroep / Michiel Kolle

De vrouw en de 26-jarige Zwollenaar hadden een onstuimige relatie. Daarbij was sprake van harde seks, maar volgens zowel de man als de vrouw liep het op 7 mei vorig jaar uit de hand. Zijn sms’jes op 7 mei vorig jaar waren onderdeel van dat spel. Hij dreigde haar te verkrachten ,,terwijl je jankt en tegenstribbelt’‘. En zij antwoordde dat te begrijpen.

Alleen gaf hij later aan dat hij op 7 mei vorig jaar met de verkeerde intenties haar huis binnenstapte. Hij bond haar met sjorbanden vast, niet om seks te hebben, maar alleen om haar te vernederen. Hij wilde de naam van de man met wie zij een paar dagen terug seks had gehad. Haar dreigement dat ze aangifte zou doen als ze niet zou stoppen, negeerde hij. Hij stond zelfs met zijn voet op haar keel. ,,Niet met mijn volle gewicht’‘, voegde hij er aan toe.

‘Geen verkrachting, wel mishandeling’

Van een verkrachting was absoluut geen sprake, zei de Zwollenaar. Wel heeft hij haar mishandeld, erkende hij. Maar wat is haar belang om dan aangifte te doen als het niet klopt, vroeg de voorzitter. ,,Ze heeft wel eens gezegd dat ze me het liefst als een visje in een kom kon zetten. Dat ze naar me kon kijken wanneer zij wilde’‘, reageerde de man.

Haar aangifte wilde ze later weer intrekken. En toen de man uit voorarrest vrijkwam, zocht zij herhaaldelijk contact. Hij zwichtte, ze deelden weer meerdere keren het bed tot zij opnieuw melding deed bij de politie. ,,Ze stuurt me trots screenshots dat ze 5000 euro schadevergoeding heeft gekregen. Is dat een slachtoffer?’‘, riep hij gefrustreerd tegen de rechters.

‘Intentie haar te vernederen’

Het Openbaar Ministerie gaat wel uit van een verkrachting en een poging haar zwaar te mishandelen. ,,Zijn intentie was om haar die dag te vernederen’‘, zei de officier van justitie. Hij sleurde haar door de woonkamer, kneep haar keel dicht en sloeg en schopte haar.

Haar strafeis betekent dat de man niet meer terug de cel in hoeft. Advocaat Mariska Pekkeriet vroeg om vrijspraak voor de verkrachting. Er is geen bewijs voor en de verklaring van de ex is uiterst twijfelachtig. Bovendien is de giftige relatie, waarbij zowel de aangeefster als de verdachte verslaafd waren aan elkaar, inmiddels voorbij.

Het oordeel van de rechtbank volgt op 14 september.