Celstraf voor seksueel geweld in Nieuwleusen

Met geweld probeerde een 26-jarige Zwollenaar te achterhalen met wie zijn vriendin in Nieuwleusen het bed had gedeeld. De rechtbank legde hem dinsdag 530 dagen cel waarvan 360 dagen voorwaardelijk op.

Rechtbank in Zwolle.

Rechtbank in Zwolle. Foto: NDC nieuwsmedia

In de woning in Nieuwleusen ging het mis op 7 mei vorig jaar. Voorafgaand aan de ontmoeting hadden de man uit Zwolle en de vrouw sms-contact. Hij zou haar verkrachten ‘terwijl je jankt en tegenstribbelt’. De vrouw antwoordde dat te begrijpen. De twee hadden vaak harde seks, zei de man op de zitting twee weken terug terwijl hij deze berichtenuitwisseling verklaarde.

Maar hij was te ver gegaan, vond de vrouw die aangifte deed. Terwijl ze vastgebonden op bed lag, mishandelde hij haar. Hij ontdeed de vrouw met kracht van haar kleding, sloeg haar tegen het hoofd en drukte haar keel enkele seconden dicht. Daarbij heeft hij de kans dat ze zwaar lichamelijk letsel opliep aanvaard, las de voorzitter het vonnis voor.

Pure vernedering

Dat was geen seks, dit was pure vernedering. Het Openbaar Ministerie concludeerde dat hij haar had verkracht en mishandeld. De rechtbank acht die feiten bewezen. Hij wilde met geweld achterhalen met wie ze nog meer seks had gehad. Op ‘volstrekt respectloze wijze’ heeft de man inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de vrouw, aldus de rechtbank. Hier was sprake van veel en langdurig geweld in haar woning waar ze zich veilig hoort te voelen.

Door ongewenst haar lichaam binnen te dringen is hier sprake van een verkrachting. De opgelegde celstraf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van de man had om vrijspraak gevraagd.

Omdat de man het onvoorwaardelijke deel al in voorarrest heeft doorgebracht, hoeft hij niet terug de cel in.