Chris Jan Klok uit Diever (81) is verrast met uitverkiezing van Drents Fokker van het Jaar: 'Ik ben maar wat trots op deze onderscheiding'

Chris Jan Klok is dinsdag uitgeroepen tot Drents Fokker van het Jaar. Het was één van de hoogtepunten tijdens de centrale keuring van de regio Drenthe, die in Exloo plaatsvond. Het was voor de 81-jarige Klok een bewijs van waardering voor zijn inzet als fokker en als hengstenhouder.

Chris Jan Klok is verkozen tot fokker van het jaar van de regio Drenthe. 'Deze prijs is ook echt voor mijn vrouw Jopie.'

Chris Jan Klok is verkozen tot fokker van het jaar van de regio Drenthe. 'Deze prijs is ook echt voor mijn vrouw Jopie.' Foto: Frens Jansen

Klok benadrukt in het gesprek meerdere keren dat het niet alleen zijn verdienste was, maar dat ook zijn vrouw Jopie een onmisbare schakel was in hun bedrijf. Ondertussen enigszins bekomen van de schrik vertelt Klok uitvoerig over de voor hem zo bijzondere dag. Net als bij de uitreiking van een koninklijke onderscheiding wist de inwoner van Diever niets van de onderscheiding die hij zou krijgen.

„Maandagavond zei ik nog tegen mijn vrouw dat we dinsdag misschien toch beter naar iets anders zouden kunnen gaan, dan naar die keuring in Exloo. Ze wist me echter ervan te overtuigen dat we er wel naartoe moesten. Later begreep ik waarom dat was en toen werd ook duidelijk dat zij in het complet zat. We zaten op het talud en na de pauze werd er een verhaal verteld waar ik eerst niet zoveel aandacht aan schonk. Even later begreep ik ineens dat het over ons ging en zei ik dat tegen mijn vrouw. Die kon alleen maar lachen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen echt wel geëmotioneerd werd. Ik ben maar wat trots op deze onderscheiding, maar die is ook echt voor mijn vrouw Jopie. Als je zo in de paardensport en fokkerij zit, kun je dat echt niet alleen. Dat doe je samen. Eigenlijk is het niks voor ons hoor om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar nu vinden we het toch wel mooi.”

Van vader op zoon

Het fokken kreeg Chris Jan met de papleper ingegoten door zijn vader Cornelis. Toen hij in 1975 kwam te overlijden nam Chris Jan het over. „Dat was voor mij logisch. Ik was ermee opgegroeid en heb het altijd prachtig gevonden. In die beginjaren hadden we nog wat melkvee, maar daar zijn we al vrij snel mee gestopt om ons helemaal op de paarden toe te leggen.”

Klok vertelt dat hij met diverse hengsten heel wat reisjes gemaakt heeft. Een van de tophengsten was Rigoletto. „Die heeft toen bijvoorbeeld in een tijdsbestek van een jaar 300 merries gedekt. Dat kostte toen toch al 1200 gulden. Later waren wij de eersten in Nederland die met kunstmatige inseminatie begonnen. Op die manier kon Rigoletto nog meer merries bedienen. Daarna hebben we ook nog veel andere goede hengsten gehad.”

Manege

Chris Jan Klok was niet een kleine denker. In het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw liet hij bij de woning in Oldendiever, ten zuiden van Diever, een manege bouwen. „In die tijd waren er nog niet zoveel als nu. Meestal werden die ook door anderen gebruikt, maar deze was voor onszelf. Daar begonnen we toen ook met onze eigen hengstenshow. Man, dat was me wat. Niet om onszelf op de borst te kloppen, maar heel Oldendiever stond dan vol met auto’s. Daar kwamen wel 400 mensen op af en die kwamen allemaal kijken naar onze hengsten. Beter kon het niet hé, dat was een mooie tijd.”

Hoewel Chris Jan en Jopie zich helemaal thuis voelden in de paardenwereld hebben ze nooit zelf iets aan paardensport gedaan. Dat wil zeggen, niet zelf in een concours gestart. „Nee, dat hoefde voor mij niet. Ik reed wel wat paard, maar dat was het dan ook. We gingen wel veel naar keuringen. Eerst ook nog met onze koeien en later met de paarden. We hebben hier thuis wel een emmer vol medailles, haha.”

Zonen hebben installatiebedrijf

De eretitel die hem deze week ten deel viel is een beloning voor al alles dat hij voor de paardensport gedaan heeft. Daarmee komt een einde aan de periode dat de naam Klok onlosmakelijk met de sport verbonden was. „Onze beide zonen zagen niks in het voortzetten van ons bedrijf en die hebben zelf een eigen installatiebedrijf hier in Diever. Dat is ook prima natuurlijk. Als hobby heb ik nog wel twee fokmerries, waar we ook twee mooie veulens bij hadden. Die zijn alweer verkocht. Op die manier laat je het niet helemaal los en dat zou ik ook niet kunnen. Het is en blijft geweldig, die paardenwereld.”