ChristenUnie Staphorst wil dat de gemeente alsnog meebetaalt aan het Namenmonument in Amsterdam. Staphorst weigerde dit zeven jaar geleden

In 2014 heeft het college van B en W van Staphorst besloten een verzoek voor een bijdrage aan het Namenmonument in Amsterdam naast zich neer te leggen. De lokale ChristenUnie wil dat de gemeente deze fout herstelt en alsnog meebetaalt aan het monument voor Joden, Roma en Sinti. Burgemeester Jan ten Kate liet weten dat het college dit gaat doen als de gemeenteraad dit verzoek doet.

Joodse dwangarbeiders die in 1942 verbleven in kamp Conrad in Rouveen.

Joodse dwangarbeiders die in 1942 verbleven in kamp Conrad in Rouveen. Gerrit Stegeman

De ChristenUnie stelde hier dinsdagavond vragen over tijdens de gemeenteraadsvergadering. Tientallen gemeenten in Nederland betaalden wel mee aan het monument, waaronder Dalfsen, Zwartewaterland, Zwolle en Steenwijkerland. Op het Namenmonument staan 102.000 namen. Het gaat om Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord in de vernietigingskampen en die geen graf hebben.

Staphorst legde het verzoek naast zich neer. Zeven jaar geleden liet het toenmalige college weten ‘dat de gemeente het niet tot haar taak rekent om mee te betalen.’ De CU wil dat Staphorst alsnog een bedrag betaalt aan het Namenmonument. Burgemeester Jan ten Kate liet dinsdagavond weten dat het college dit gaat doen als de gemeenteraad dit verzoek doet. De ChristenUnie liet weten hierop terug te komen. De andere politieke partijen lieten zich hier dinsdagavond nog niet over uit.

Drie Joodse werkkampen

Vanuit Staphorst werden twee Joodse bewoners weggevoerd, één overleefde. Toch speelde Staphorst een grote rol in de Holocaust, althans haar grondgebied. Er waren namelijk drie Jodenkampen: Beugelen, Conrad en ’t Wiede Gat. In oktober 1942 werden 344 Joodse mannen vanuit hier weggevoerd. Slechts zes overleefden de vernietigingskampen. De 338 namen van de omgekomen mannen die in Staphorst en Rouveen te werk werden gesteld, staan op het Amsterdamse monument, waaraan Staphorst dus niet meebetaalde.