Christine Linneweever neemt jeugd mee naar de kolonietijd op de Ommerschans. 'Je wilt weten hoe het verder gaat'

Schrijfster Christine Linneweever bracht vrijdagochtend een bezoek aan de Ommerschans om voor te lezen uit haar boek Altijd Vluchten. Leerlingen van de drie basisscholen uit Balkbrug en Oud Avereest waren hierbij aanwezig.

Schrijfster Christine Linneweever leest voor uit haar boek Altijd Vluchten.

Schrijfster Christine Linneweever leest voor uit haar boek Altijd Vluchten. Foto: Hans Berkenbos

De Ommerschans is bekend terrein voor Linneweeyer, want Altijd Vluchten gaat over het leven op de strafkolonie.

De leerlingen van de drie basisscholen uit Balkbrug en Oud Avereest waren aanwezig bij de boekpresentatie. De schrijfster las enkele stukken voor uit haar boek waarna de leerlingen vervolgens in kleine groepen uiteengingen voor een speurtocht over het terrein van de vroegere kolonie.

„Een leuke manier om samen met kinderen het gebied te verkennen”, zeggen de vrijwilligers. „We denken erover om de speurtocht verder uit te werken en onderdeel te maken van ons activiteitenaanbod. Tijdens de speurtocht moeten de kinderen zes vragen beantwoorden en vervolgens met de zes gevonden letters een woord maken.” De speurtocht zorgt ervoor dat kinderen in ongedwongen sfeer meer te weten komen over de Ommerschans. „En ze stellen heel veel vragen. De speurtocht maakt het voor ons nog meer interactief.”

Historische context

Altijd Vluchten is een historische jeugdroman die op ware gebeurtenissen is gebaseerd. „Voor het boek heb ik diverse keren contact gehad met de vrijwilligers van de Ommerschans”, vertelt Christine Linneweer. „Ik wil het boek historisch juist laten zijn, dat is voor mij de basis van het boek. Het verhaal heb ik verder zelf verzonnen.” Tijdens het schrijven heeft zij kinderen mee laten lezen om te zien of ze nog steeds op het goede spoor zat. „Het is bedoeld voor 10- tot 12-jarigen. Het moet niet te kinderachtig zijn, maar te spannend hoeft ook weer niet”, lacht ze. Spannend is het volgens enkele volwassenen die het boek al gelezen hebben toch wel. „Je wordt door het boek gegrepen en wilt weten hoe het verder gaat.”

Dat willen de kinderen ook wanneer Linneweever hen voorleest. Staand bij of zittend op het kanon luisteren de kinderen ademloos naar fragmenten uit het boek. Het is de geschiedenis uit de eigen omgeving, maar ook de geschiedenis en het leven van een leeftijdsgenoot. „Het was voor Andries, het hoofdpersonage in het boek, een zware tijd op de kolonie. Maar ook een tijd waarin ze constant op de vlucht waren.” Maar wat doe je als je nergens veilig bent luidt niet voor niets de ondertitel van het boek.