Coop supermarkten van Koetsier steunen Voedselbank

Op de foto van links naar rechts de familie Koetsier: Mathijs (Ruinerwold), Henk-Rik (Vries), Bert (Voedselbank), Thirza (Oldemarkt) en Sietze (Ruinerwold) Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold/Meppel/Oldemarkt – Drie weken lang worden complete maaltijden van de week, die in de Coop supermarkten van Koetsier in Ruinerwold, Oldemarkt en Vries worden verkocht, ook geschonken aan de Voedselbank. „Als wij bijvoorbeeld 500 maaltijden verkopen, gaan er ook 500 naar het Distributiecentrum van de Voedselbank", laat Sietze Koetsier van Coop Ruinerwold weten.

In Oldemarkt loopt dezelfde actie bij Marcel en Thirza Koetsier, in Vries doet Henk-Rik Koetsier mee. De Voedselbank Zuidwest-Drenthe, die samen met het Distributiecentrum aan de Loberingemaat in Meppel is gevestigd, is er enorm blij mee. „Aan dit soort voedzame producten hebben wij een groot gebrek", weet de manager van het distributiecentrum, Bert Koetsier. Hij is de broer van Sietze en mede daarom kon deze actie snel van de grond komen.

De eerste week start maandag 30 november met een macaronischotel met gehakt en groente als maaltijd van de week. In de week daarna staan aardappelen met verse worst en sperziebonen op het menu, de laatste week vanaf 14 december gaat het om boerenkool met rookworst en spekjes.

Ingevroren

„De menu’s zijn in overleg met Bert samengesteld, het moesten sowieso gewone maaltijden zijn. Belangrijk is dat de ingrediënten ingevroren moeten kunnen worden", legt Sietze uit. Wat ook in overleg gaat, is de levering van de maaltijden. In de maand december krijgt de Voedselbank doorgaans al wat meer gulle giften, het kan dus zijn dat de Coop-maaltijden pas in januari worden geleverd. Bert Koetsier somt moeiteloos op hoe het met het aanbod zit: „We hebben nu vrij veel groente en fruit, maar zuivel is weer wat minder aanwezig. Aan pasta’s hebben we altijd een gebrek, net als blikken soep en droge kruiden."

Op dit moment heeft de Voedselbank Zuidwest-Drenthe, die een grote regio bedient rond Meppel, tussen de 300 en 350 klanten. Er zijn drie uitgiftepunten: in Meppel, Westerveld en Hoogeveen. Vanuit het Distributiecentrum worden producten ook verder door het Noorden verspreid. Uit ervaring weet Bert Koetsier dat er door corona iets meer klanten bij zijn gekomen. „Het is hier niet explosief gestegen, maar in het westen van het land is het aantal klanten wél met 50 procent toegenomen."

Sietze Koetsier legt uit dat in iedere winkel aan het eind van de week uit de kassagegevens precies geteld kan worden hoeveel van de producten die bij de maaltijd van de week horen, verkocht zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu