AMBC houdt voor het eerste in lange tijd weer een oldtimerevenement

Dik 250 deelnemers hebben zaterdag meegedaan aan de Oldtimer Bromfietsrit van motorsportvereniging AMBC in Staphorst. Na een jaar stilstand mocht de vereniging weer een evenement organiseren.

Het mocht weer en dat lieten de liefhebbers zich geen twee keer zeggen.

Het mocht weer en dat lieten de liefhebbers zich geen twee keer zeggen. Foto: Frens Jansen

Dat lieten de liefhebbers van bromfietsen van minimaal 25 jaar oude zich niet tweemaal zeggen. Het was zaterdag gezellig druk op de parkeerplaats van Kisteman aan de Oude Rijksweg in Staphorst. Knetterende bromfietsen, blauwe walm, de geur van benzine en shag. Genieten voor de deelnemers. Tussen 12.00 en 13.00 uur gingen de deelnemer op pad. Ze maakten een rondrit van 88 kilometer door de Wieden en Weerribben. Het ging niet om de snelheid, wel om het plezier.

AMBC had wel regels ingesteld: denk om de anderhalve meter en de start was ook gefaseerd, zodat de deelnemers onderweg niet massaal tegelijk zouden stoppen. Het tweede lukte, het eerste niet. De enthousiaste - voornamelijk heren - klitten zaterdagochtend aardig samen om na een jaar pauze weer te praten over de gezamenlijke hobby: oude bromfietsen. Ook bij het inschrijven was het dringen geblazen. „We zijn bijna allemaal gevaccineerd”, klinkt het, als er een opmerking over wordt gemaakt.

Ontlading

„Het is een soort ontlading die je ziet”, zegt Henk Balder van de AMBC, een van de grootste motorsportverenigingen van ons land. Er zijn meer dan 1000 leden. „Het is heerlijk dat het nu weer mag. De oude brommers zijn fantastisch, maar het gaat natuurlijk ook om het contact. Dat hebben we enorm gemist.” Balder rijdt zelf ook mee en wel op een Zündapp CS50. Het Duitse merk bestaat niet meer, maar de schare liefhebbers voor deze brommers en motoren is enorm. Hetzelfde geldt voor Kreidler, Union, Benelli, Rap en ga zomaar door.

Veel heren en een enkele dame die door hun mannen zijn aangestoken met het virus delen dezelfde passie: brommers uit hun jeugd, het liefst het exemplaar waar ze zelf ooit op reden, rijdende houden. Henk Buiter (64) uit Staphorst is een van hen. Hij rijdt op een Kreidler Floret uit 1973. Drie jaar geleden kwam ik deze brommer uit mijn jeugd weer tegen. Als ik erop rijd, ben ik weer even jong. Ik had hem nooit weg moeten doen.