Coronacijfers weer niet goed in gemeente Staphorst. Burgemeester Jan ten Kate: 'Neem je verantwoordelijkheid'

Het gaat (weer) niet goed in de gemeente Staphorst als het om coronacijfers gaat. De kleinste gemeente van Overijssel is met 93 besmettingen in een week tijd koploper in Nederland. Burgemeester Jan ten Kate roept mensen op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst.

Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

De eerste burger van Staphorst zegt niet tegen burgers dat ze allemaal meteen een prik moeten halen. „Ik blijf het herhalen. Wij zijn er als overheid verantwoordelijk voor dat mensen de juiste informatie krijgen.. Mensen maken vervolgens een eigen keuze als het gaat om vaccineren.”

Staphorst en vaccineren is al jaren een gevoelig thema. Dat is nu niet anders. Op dit moment is 52 procent van de Staphorsters boven de 12 jaar gevaccineerd, landelijk is dit tachtig procent. Staphorst blijft - net al andere plaatsen op de Biblebelt - behoorlijk achter. Ten Kate: „We weten hoe het zit in Staphorst. Dat is helemaal geen nieuws.”

Op en neer

Staphorst jojoot nogal heen en weer de laatste maanden. In het begin van de pandemie stond Staphorst ook stijf bovenaan als het om besmettingen ging - toen was er veel gedoe bij de kerken - maar nog niet zo gek lang geleden behoorde de gemeente bij de plekken in Nederland met de minste besmettingen. En nu dus weer de piek.

De GGD doet onderzoek naar de besmettingen in Staphorst. Burgemeester Jan ten Kate denkt dat de sociale cohesie en de grote gezinnen oorzaken zijn. „De gezinnen zijn fors en als er iemand besmet raakt, is vervolgens het hele gezin aan de beurt. Ik wil wel met klem tegen de mensen zeggen: neem je verantwoordelijkheid. Als je ziek of besmet bent, ga in quarantaine en neem de ruimte. De anderhalve meter-regel is weliswaar afgeschaft, maar ik vind het belangrijk dat mensen afstand houden. Let erop, neem je verantwoordelijkheid.”

Ten Kate is op de hoogte van de groep Wakker Staphorst die ageert tegen het vaccineren. Niet op basis van het geloof overigens of in mindere mate, maar de groep is ervan overtuigd dat via het vaccin de elite op deze planeet de macht wil overnemen om een Big Reset te bewerkstelligen. „Ik weet dat deze groep bijeenkomsten heeft gehouden in Rouveen en dat mag. Er is vrijheid van vereniging. Ik zou ook tegen deze mensen willen zeggen: neem de ruimte, dus houd wat afstand.”

Naar het midden

De burgemeester van Staphorst vindt dat te veel mensen tegenover elkaar staan als het om corona en vaccineren gaat. „We zitten met z’n allen in een centrifuge. We worden naar de zijkanten geduwd, maar we moeten juist naar het midden. Daar vinden we elkaar.”