DI-RECT kwam, zag en overwon het publiek in Openluchttheater Tolhekke in Basse. De band liet meteen ervaren dat de bezoekers zaten te kijken naar een van de beste bands van ons land.

De tweede week van het Openluchttheater Tolhekke was er een van zwoele zomeravonden. Van optimale weersomstandigheden om de verschillende optredens te bekijken, te beluisteren en te beleven.

DI-RECT in Basse zal de geschiedenis ingaan als legendarisch.

DI-RECT in Basse zal de geschiedenis ingaan als legendarisch. Foto: Martijn Bijzitter

Veel muziek, cabaret en nevenbijkomstigheden die daar niets mee te maken hadden. Langzaam wordt er culturele geschiedenis geschreven in Basse.

Twee Recht, Twee Averecht

De cabaret-revue groep Twee Recht, Twee Averecht is een onomstotelijk handelsmerk uit de regio. Jaarlijks trekt het viertal volle ‘Meenthes’ en dat doet ze al 18 verschillende voorstellingen. De laatste, genaamd Frontale Confrontatie, werd woensdagavond gespeeld op het grote podium op de zonneweide van zwembad Tolhekke in Basse. De dames die bijna allemaal, inclusief de geluidsvrouw, Janet heten, brachten op vertrouwde solide wijze hun programma voor hun trouwe aanhang. Je weet wat je voorgeschoteld wordt, en dat is nou juist de basis van een jarenlange succesformule. De schoenmaaksters blijven consequent bij hun leest. Onbegrip over allerlei nieuwerwetse zaken als mobiele telefoons en gelaten frustratie over ouder en daardoor minder aantrekkelijk worden, het zijn steevast terugkerende items. De samenzang is bijzonder goed verzorgd, maar het is meestal nogal statisch. Storend randverschijnsel was de boer die het plan had opgevat om het gras vlak achter de zonneweide juist tijdens de voorstelling van 2R2A te moeten maaien. Maar de regionale cabarethelden lieten zich daardoor niet uit het veld slaan.

Bökkers en Keizer

Het was akoestisch høken bij het optreden van Hendrik Jan Bökkers, oud bandlid van Jovink en de Voederbietels en Remko Keizer, de frontman van de Heinoos. Ze speelden, enkel begeleid door akoestisch gitaar en een akoestische bas, de dertigste editie van hun cörøna sessies. „Geen 2 meter-, maar anderhalve meter sessies”, met een flinke knipoog naar de gepaste afstand van het huidige normaal. Normaal, inderdaad. De bandnaam die hökers uit de wijde regio doet opveren, de klompen en laarzen aan laat trekken en beladen met het nodige gerstenat af laat reizen naar alles waar een feestje kan worden gevierd met de nummers van de Achterhoekse band en haar aanverwanten als decor. Op charmante wijze spelen Bökkers en Keizer de klassiekers uit de Achterhoekse rockschool en het veld zingt het woordelijk mee als psalmen in een ‘boerenrockkerk’. Door de ontwapenende humor van de muzikanten, het nodige bier en daardoor de oude vertrouwde høken-vibe werd het Tolhekke terrein omgedoopt tot een soort vrijstaat. Bier, met of zonder blikjes, vloog gevaarlijk door de lucht en de belendende bosjes naast de tribune waren dichterbij dan de toiletwagens. Grappig detail was dat de oproep voor vrijwillige beveiligers deze avond erg veel aanmeldingen kende. Immers, als je je aanmeldde als vrijwilliger mocht je ook gratis het concert bezoeken.

Charly Luske

Zanger Charly Luske was met een zevenkoppige band naar Basse gereden om zijn Story Of George Michael te spelen. Anita en Theo Kok uit Steenwijk zaten bijna vooraan. Anita: „Ik ben een enorme fan van Charly Luske. Hij zingt fantastisch en ziet er erg goed uit. We hebben zelfs wel eens contact via Facebook. In de coronaperiode hebben we ook online concerten van hem bekeken. Het is mooi dat we hem kunnen zien in deze mooie ambiance. We hadden kaartjes voor in De Meenthe, maar door de maatregelen ging dat niet door.” Theo: „Ik vind de muziek van George Michael gewoon goed.”

De Story Of George Michael gaat uiteraard over de wereldberoemde, inmiddels gestorven, zanger. Het levensverhaal van Michael wordt verteld door bassiste Phaedra Kwant die evenals Luske een podiumpersoonlijkheid is. Het werd een geweldig concert. De band was fantastisch en gaf de muziek precies de juiste dosis swing zodat aan het eind van het optreden niemand meer kon blijven zitten. Luske zet vocaal en als performer een uitstekende George Michael neer. Samen met zijn begeleiders creëert hij een sound die resulteert in een hoogwaardig tribute concert. Anita en Theo gaan tevreden en voldaan terug naar Steenwijk.

DI-RECT

Met het aantrekken van een van de beste en grootste bands in Nederland, DI-RECT, heeft De Meenthe op lovenswaardige manier haar nek uitgestoken. Het concert was dan ook vrij snel uitverkocht en zo zaten 500 opgewonden fans en nieuwsgierigen zaterdag klaar voor een gedenkwaardig concert van zanger Marcel Veenendaal en zijn kompanen. Het was voor de band sinds anderhalf jaar het eerste optreden voor publiek en namens de bandleden kon Marcel vertellen dat ze best nerveus en opgewonden waren. Aftikken en daar ging het bombast los.
Alle opgekropte energie door het lange wachten spatte gelijk van het podium. DI-RECT liet meteen ervaren dat de bezoekers zaten te kijken naar een van de beste bands van ons land. Hun muziek heeft zich de laatste jaren meer ontwikkeld richting powerpop dan de voorheen gehanteerde rocknormen. Het veelvuldig gebruik van stevige synthesizersounds laat de groep moderner klinken en laat horen dat de leden niet bang zijn om zich verder te ontwikkelen. De maximale beheersing blijkt ook uit het schakelen tussen zwaar en bombastisch en klein en teder. De, in roze pak geklede, zanger heeft een fenomenale stem en een geweldige performance die zowel stevig en zwaar kan afwisselen met zacht en intiem. Uiteraard werd de coronaperiode nog even aangehaald bij het spelen van het prachtige Soldier On . Het nummer is verworden tot een soort nationale hymne, symbool voor de beleving van de pandemie. Veenendaal kan het bijbehorende gevoel als geen ander overbrengen.

Drummer Jamie Westland heeft zijn eigen ‘subfangroep’. Het groepje dames op de tribune trokken al snel zijn aandacht door luid en aanhoudend zijn naam te scanderen. Hij beloonde ze na afloop met een bezoekje aan diezelfde tribune waarbij de anderhalve meter regel even totaal vergeten werd.

DI-RECT in Basse zal de geschiedenis ingaan als legendarisch. Een hunkerend groep in topvorm, losgelaten op een zonneweide van een lokaal zwembad, kwam, zag en overwon.