Voorstelling De Bom vindt deze zomer alsnog plaats op voormalige legerbasis in Havelterberg

De Bom ‘ontploft’ eind augustus meerdere keren op de voormalige Amerikaanse legerbasis in Havelterberg. Dat gebeurt van 24 tot en met 29 augustus wanneer de gevoelens, anekdotes en herinneringen uit de tijd dat de Amerikanen daar nucleaire kernkoppen onder strenge bewaking bewaarden, samen komen in vijf theatrale ooggetuigenverslagen.

De theatermakers van De Bom.

De theatermakers van De Bom. Foto: eigen foto

Het was de bedoeling om De Bom in september 2020 op te voeren, maar door het rondwarende coronavirus werden de voorstellingen toen uitgesteld. In augustus gaat de Peergroup dus op herhaling. Bezoekers wandelen dan in kleine groepen van maximaal 25 belangstellenden over de site en krijgen dan vijf scènes te zien. Deze scènes zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen van ooggetuigen van de Koude Oorlog op de Havelterberg. Tijdens De Bom werkt de Peergroup samen met RTV Drenthe en het Nederlands Militair Historisch Instituut. Samen brengen zij de verhalen van betrokkenen en omwonenden indringend in beeld.

Vijf talenten

Vijf talentvolle theatermakers waaronder ook Leander Breen uit Diever, zijn geselecteerd om De Bom vorm te geven. Naast Breen schrijven ook Wendy Viel, Lourens van den Akker, de duo’s Sijas de Groot & Eva Koopmans en Julian Verkerk & Annegeerte Aandewiel mee aan de productie. De makers laten zich in scènes van vijftien minuten inspireren door vijf perspectieven op de Koude Oorlog: de dienstplichtige die moest wachtlopen om de kernkoppen te bewaken, de demonstrant, de bewoners van het naastgelegen dorp Darp, de politicus die ervoor koos om deze wapens hier te plaatsen en de dienstweigeraar.

De scènes krijgen elk een eigen plek. Het publiek wordt vanaf de centrale parkeerplaats buiten het terrein met oude legervoertuigen naar de site vervoerd. Zij worden vervolgens langs de verschillende voorstellingen geleid en teruggebracht naar het startpunt.

Reis door de tijd

De eindregie van De Bom is in handen van artistiek directeur van Peergroup, Dirk Bruinsma. Hij is het die van de vijf voorstellingen één geheel maakt. „Als bezoeker van De Bom wordt je letterlijk en figuurlijk meegenomen in een reis door de tijd”, zo vertelt Bruinsma. „Je ontmoet ooggetuigen van toen en komt in aanraking met de bijzondere verhalen die zij te vertellen hebben. Zo wordt deze zomervoorstelling een ware belevenis in de schitterende bossen, op de ruige heide en de midden op de verzengende zandvlaktes van Havelte-Darp.”

Vrijwilligers

Voor de verschillende scènes en verhalen worden nog vrijwilligers gezocht. Zo zoekt Leander Breen ‘de vrouw van...’. „Dit kan de vrouw van een dienstplichtige, demonstrant of dienstplichtweigeraar zijn. Of gewoon een bewoonster uit Darp die de soldaten voorbij zag komen”, zo zegt Breen. Ook zijn collega theatermakers zoeken nog amateurspelers en figuranten die mee willen werken aan de productie.

Wie Leander Breen wil helpen kan voor 1 juli contact opnemen via: info@leanderbreen.nl . Wie informatie zoekt over de gehele productie kan terecht op de website van de Peergroup.