De Gieterse punter mag dan wel een uitstervend ras zijn, tijdens de Dag Der Dagen is de boot juist springlevend: 'Zeilen is echt gevoelswerk'

De Dag Der Dagen in Giethoorn is een dag die fervente zeilers ieder jaar weer dik onderstreept in de agenda zetten. Woensdag vond de 55ste editie plaats. „Op deze dag is de Gieterse punter springlevend.”

De Dag Der Dagen in Giethoorn.

De Dag Der Dagen in Giethoorn. Foto: Wilbert Bijzitter

Langzaam stroomt de kade bij het eilandje in de Bovenwiede vol. Vanaf verschillende kanten komen de karakteristieke Gieterse punters aangevaren. Het zeil gehesen, met een lichte bolling. De zeilen zien er wat verouderd uit, sommige boten zijn vele tientallen jaren oud. Het geheel doet denken aan de Vikingen. Tijdens de wedstrijd nog meer, als ze allemaal dicht bij elkaar varen en het er als een echte vloot uitziet.

Gezelligheid

De meeste teams hebben een eigen shirt met eigen kleur. Vanaf een afstandje is daardoor een regenboog aan kleuren te zien. Het eilandje wordt steeds een beetje drukker en het is gezellig. Een bulderende lach, een ferme slok bier. Voor veel mensen is het ook gewoon leuk om mee te doen en het gaat ze dan ook niet om de overwinning.

De wind is noordoost en niet al te hard. Ongeveer windkracht twee, schat Albert in. „Zie je die windmolen daar, die vormt altijd een goede graadmeter om te kunnen bepalen waar de wind ongeveer vandaan komt. De wieken draaien niet zo hard, dus het wordt een lange middag”, constateert hij. Niet dat Albert dat erg vindt. Hij geniet zichtbaar. Het fijne zonnetje en de prima temperatuur zorgen voor een heerlijke middag op, of aan het water. Hij mag graag op het water zitten. Het is een levensstijl. „Mij moet je niet in de bossen zetten”, glimlacht hij.

Klaar voor de start

De boten mogen niet te vroeg over de startlijn komen, want dan worden ze teruggefloten. „Punteren! Achter de startlijn”, roept Albert. Hij is samen met Roelie Eggens en Hermien Boezelman als wedstrijdcommissie verantwoordelijk voor de tijdmetingen. Dat gaat met dodelijke precisie. „De tijd moet ook wel écht kloppen, want mensen in de boten klokken soms zelf ook”, zegt Roelie.

De starthoorn heeft al een aantal keren geklonken. De deelnemers zijn er klaar voor. Om precies tien minuten over twee klinkt de hoorn nog eens. Een aantal boten schiet als een speer weg. Sommigen doen het rustig aan en deinen mee met het kabbelende water. Na de eerste boei, enkele honderden meters verderop, is er direct meer wind en dus meer golven. De snelste boot is alweer honderden meters verderop, de laatsten moeten nog keren. De wind is het allerbelangrijkste onderdeel. De deelnemers moeten er ook tegenin. „We hebben dit expres gedaan”, vertelt Albert. „De winnaar zal op dit stuk bekend worden.”

Nadat de boten zijn gestart, varen we met Albert richting een oranje boei, die onderdeel is van de start- en finishlijn. De boei wordt vakkundig uit het water gevist en dichterbij gehaald, zodat de boten straks bij het passeren van de meet goed in het zicht zijn.

In de boten zitten echte zeilers en echte genieters. Winnen? Belangrijk. Meedoen? De Olympische gedachte leeft volop. „Het is echt gevoelswerk”, vertelt Albert. Dan geeft hij even gas, om ons de wedstrijd van dichterbij te laten zien. De verschillen tussen de punters worden steeds meer zichtbaar. „Soms heb je een klein beetje mazzel met waar de wind zit. Soms is er sprake van bebouwing en bebossing. De wind kan dan zo weer anders zijn”, wijst hij.

Uitstervend ras leeft volop

De dag valt middenin de vakantie. Heeft iemand geen vakantie? „Dan wordt gewoon een vrije dag genomen”, zegt Roelie. Ons kent ons vandaag, al heerste dat gevoel vroeger meer. Toen kwamen er louter campinggasten en Gietersen. Nu trekt de wedstrijd deelnemers uit het hele land. „Je wist precies wie er kwam, nu is dat wat minder.” Desondanks heerst er een saamhorigheidsgevoel, iedereen is onderdeel van de Dag. Deelnemers worden meegezogen in het evenement, dat dinsdagavond al begon met een drijvend palaver. Na de wedstrijdinstructies volgde voor de meesten ongetwijfeld een erg gezellige avond.

De Dag Der Dagen is ontstaan vanuit de vele campingbezoekers in Giethoorn. Die campings zijn er lang niet allemaal meer, maar de erfenis is nog altijd springlevend. Net zo springlevend zijn de Gieterse punters. „Een uitstervend ras”, vertelt medeorganisator Ewout Rijkaart, die de dag als één van de mooiste dagen van het jaar in Giethoorn bestempelt. „Je ziet de punters dan ook bijna niet meer. Vandaag zie je dat alle boten die nog kunnen varen er zijn. Ja, vandaag is de Gieterse punter écht springlevend.” Op één van de felgekleurde shirts staat een tekst die het allemaal in één woord samenvat: ‘Als we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, laat het dan een Gieters schuitje zijn’.