De Samenwerking werkt samen met Vink in Dwingeloo

Elsloo/Dwingeloo - Loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking BV in Elsloo gaat met ingang van 1 januari 2020 samenwerken met aannemers- en loonbedrijf Vink BV in Dwingeloo.

Vrijdagmiddag werden de samengekomen personeelsleden van beide bedrijven door de directies op de locaties in Elsloo en Dwingeloo van de samenwerking op de hoogte gesteld. Beide bedrijven hebben volgens de besturen voldoende draagvlak om de toekomst in te gaan. In een gezamenlijk nieuwsbrief werden gelijktijdig de klanten op de hoogte gebracht.

Dilemma

Het was een pittig dilemma voor eigenaar Jan Roelof Betten van De Samenwerking, één van de grootste loonbedrijven van Friesland. Kiezen voor zijn eigen gezondheid, de toekomst van het bedrijf en de verkenning van overname in eigen gezin zorgde al maanden voor hoofdpijn. ‘Eigenlijk ben ik er zo al drie jaar mee bezig met een keuzemogelijkheid om De Samenwerking voor de toekomst te behouden.’

Het bedrijf groeide door de voortdurende- en verdere ontwikkeling in de mechanisatie, de schaalvergroting en flinke groei van uiteenlopend werk naar een modern bedrijf. Op dit moment werken er 38 vaste medewerkers en 12 zzp’ers. Zij zijn actief in het agrarisch loonwerk, grond-weg en waterbouw en het transport.

Lang wikken en wegen

Na lang nadenken en slecht slapen kwam Betten tot de conclusie dat het nu toch tijd was om de toekomst voor het bedrijf al te regelen. Zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven keek hij om zich heen of het ook via andere wegen mogelijk zou zijn om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Na lang wikken en wegen besloot Betten definitief de knoop door te hakken. ‘En de bespreking over een mogelijke samenwerking kwam toevalligerwijs op mijn pad.’

In Aannemers- en loonbedrijf Vink BV uit Dwingeloo van Richard, Rick, Danny en Daphne Wijntjes, heeft Betten, volgens eigen zeggen, een goede partner gevonden waarmee per 1 januari 2020 een samenwerkingsverband wordt aangegaan. Vink neemt 51% van de aandelen van de familie Betten over. Op dezelfde manier als nu blijft De Samenwerking onder deze naam vanuit Elsloo haar diensten aanbieden.

Bundelen van krachten

Vanaf die datum is de dagelijkse leiding in handen van de huidige eigenaar Jan Roelof Betten en bedrijfsleider Marcel Betten. Dit gebeurt in samenwerking met de eigenaren van Vink BV. ‘Door het bundelen van de krachten kunnen wij met een geweldige slagvaardigheid aan medewerkers en machines de klanten nog meer van dienst zijn. Zo kunnen wij samen de meerwaarde vormen om het succes van de onderneming te vergroten’, zegt Jan Roelof Betten.

Honderd jaar

In 2020 is het 100 jaar geleden dat de Cooperatieve Dorsch- en landbouwexploitatievereeniging Samenwerking werd opgericht. De Coopratie is in 1994 door de familie Betten overgenomen. Het meegegroeide bedrijf op het Noord in Elsloo bestaat dus 25 jaar. Om te vieren dat De Samenwerking 100 jaar bestaat en te laten zien wat er geboden wordt, houdt het bedrijf op 7 en 8 februari 2020 op het bedrijf in Elsloo open dagen.

Zaterdag 7 december staat er voor het personeel van beide bedrijven al een ontmoetingsmeeting op het programma, waar ze elkaar leren kennen en kennis maken met wat in Elsloo en Dwingeloo aan materieel aanwezig is.

Rick, Richard, Danny en Daphne Wijntjes zetten in 2007 samen met de ouders Peter en Margret Wijntjes het grondverzet-, loonwerk en het mechanisatiebedrijf Vink BV op. In de afgelopen 12 jaar is het bedrijf gegroeid. Vink nam in 2012 grasdrogerij Wijntjes-Eijbergen BV over. Op dit moment werken er 40 vaste medewerkers en een een kleine twintig zzp’ers.

Mooie uitdaging

‘We zien dit als een mooie uitdaging en hopen op deze manier een breder en efficiënter dienstenpakket te kunnen bieden. Onze machineparken en diensten vullen elkaar op verschillende onderdelen goed aan’, zo laat het bedrijf uit Dwingeloo weten. Zij blijft haar werkzaamheden onder de naam Vink BV voortzetten.

Voor klantene van beide bedrijven verandert er weinig. ‘Wij leveren vanaf dezelfde locaties onze diensten en zijn net als voorheen op dezelfde wijze te bereiken. Juist door het samenwerken hopen we in drukke tijden elkaar te kunnen ondersteunen, meer continuïteit te bieden voor de werknemers en verder te groeien in de precisielandbouw’, zegt de familie Wijntjes.