Lieke Hempen uit Echten is geslaagd en gaat de opleiding forensisch laboratoriumonderzoek doen. 'De Sprinthavo is echt examengericht, dat vond ik heel prettig'

Lieke Hempen.

Lieke Hempen. Foto: Aangeleverde foto

Lieke Hempen (19) uit Echten deed eindexamen havo op Drenthe College in Meppel.

De negentienjarige volgde niet het normale vijfjarige onderwijstraject, maar de Sprinthavo op locatie De Plataan aan de Vledderstraat. „Ik heb eigenlijk de bovenbouw van de havo, klas 4 en 5, in één leerjaar gevolgd. Op de middelbare school ben ik twee keer blijven zitten, dus de sprinthavo was voor mij de enige optie om alsnog een havo-diploma te kunnen behalen. Ik ben er daarom ook echt voor gegaan.”

De Sprinthavo is onderdeel van het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs (vavo), al heeft Lieke hier niet veel van gemerkt. „Ik heb voornamelijk les gehad met leerlingen van mijn eigen leeftijd en zelfs met twee leerlingen van mijn oude school.” De manier van lesgeven beviel haar goed. „Je gaat eigenlijk vrij snel door alle stof heen en je bent heel examengericht bezig, dat vond ik erg prettig. Ik hoefde alleen schoolexamens en centrale examens te maken, de overige projecten en tussentijdse schriftelijke overhoringen vielen weg.”

Verkort onderwijstraject

Doordat het leertraject slechts een jaar duurt, heeft Lieke geen specifieke leukste herinnering aan haar middelbare schooltijd. „De sfeer is anders dan hoe ik het op mijn vorige school gewend was. De weekindeling is anders en op de dagen dat ik op school was, was ik ook echt heel lang en intensief bezig. Ik heb tussendoor niet veel bijzondere dingen gedaan. De pauzes en de lessen waren rustig. Niemand praat door de docent heen, iedereen lette goed op en was gefocust bezig.”

Die aanpak werkte. „De examens gingen goed. Aardrijkskunde en Engels vond ik het makkelijkst. Ik was snel klaar en ik snapte de vragen goed. Daarentegen vond ik het examen van wiskunde B wel erg lang en vond ik ook de vraagstelling lastig.”

Wat ze hierna wil gaan doen? „Ik wil de hbo-opleiding forensisch laboratoriumonderzoek gaan doen op hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ik vind biologie en scheikunde interessant. En, het tegelijkertijd met mijn handen en mijn hoofd bezig zijn, dat vind ik wel fijn.”