De Veldwikke in Darp sluit deze week de deuren, maar de dorpsbewoners zijn helder: Darp moet een school houden

Darp móet een school houden, of het nu obs de Veldwikke is, of een andere nieuw te vestigen school. Dat is de heldere boodschap die het bestuur van Dorpsgemeenschap Darp-Havelterberg-Busselte maandagavond meekreeg tijdens een goed bezochte inloopavond.

Roelof Veldhuis (links) van de gemeente Westerveld geeft informatie aan belangstellenden tijdens een inloopavond over de toekomst van de school in juli 2021.

Roelof Veldhuis (links) van de gemeente Westerveld geeft informatie aan belangstellenden tijdens een inloopavond over de toekomst van de school in juli 2021. Foto: Wilbert Bijzitter

Een dorp zonder school verliest zijn aantrekkingskracht voor jonge mensen, en dat mag Darp niet overkomen, vindt een groot deel van de bezoekers.

In de week waarin de schooldeuren van obs de Veldwikke sluiten, wilde Dorpsgemeenschap alvast met de dorpsbewoners in gesprek om ideeën te verzamelen over de toekomst van het gebouwgebouw. Vanuit eerdere ideeën van bewoners was een lijst van negen mogelijke scenario’s samengesteld. Gek genoeg stond de optie ‘een school vestigen in het gebouw’ daar niet tussen, maar dat is wel degelijk de missie waarmee Dorpsgemeenschap nu op pad gaat.

In overleg

„We kijken naar een oplossing voor het schoolgebouw die recht doet aan de wens van de dorpsgemeenschap. Behouden van de school voor het dorp is toch de nadrukkelijke wens. De volgende stap is dat we in overleg gaan met de gemeente Westerveld en ook stichting Welzijn MensenWerk, eigenaar van het dorpshuis, om te kijken wat de mogelijkheden zijn”, zegt Winfried Buijen, voorzitter van Dorpsgemeenschap Darp, Havelterberg en Busselte. Deze gesprekken worden wat Buijen betreft op korte termijn gehouden, waarna de dorpsgemeenschap zich weer met een inloopavond zal melden bij de dorpsbewoners.

Informatiestands

Tijdens de inloopavond waren, naast de dorpsgemeenschap, ook de gemeente Westerveld en stichting Welzijn MensenWerk aanwezig met een informatiestand. De gemeente is eigenaar van het schoolgebouw, Welzijn MensenWerk was uitgenodigd omdat de dorpsgemeenschap graag in overleg met de eigenaar van het dorpshuis een toekomstige functie zoekt voor het schoolgebouw.

In totaal hebben dertig mensen de enquête ingevuld waarin de dorpsgemeenschap de negen al bestaande ideeën had verwerkt. Deze ideeën variëren van slopen en teruggeven aan de natuur tot een betaalbare Knarrenhof, een WOII-museum, kleinschalig gezondheidscentrum of de definitieve vestiging van het dorpshuis in de school. Maar voorlopig is de insteek behoud van de schoolfunctie, als blijkt dat dit geen haalbare kaart is, komen deze andere opties in beeld.