De Wiek op Wiel’n keert terug op 19 mei

Frens Jansen

De Wijk - De wielerronde van de Wijk komt sterker terug dan ooit. Op zondag 19 mei staat het dorp de hele dag in het teken van de wielersport en komen alle categorieën in actie. De nadruk ligt op de jongeren, die mogelijk gaan rijden voor een kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap.

Behalve de jeugd komen ook dames en heren aan de start, tot aan de eliterenners aan toe. Dat gaat dan niet om een topper als Tom Dumoulin, die rijdt op dat moment echter de Giro d’Italia, maar wel renners daar net onder die zin hebben in een criterium. Ook topdames als Anna van der Breggen, Annemieke van Vleuten en Chantal Blaak zouden zich kunnen melden voor De Wiek op Wiel’n.

Wielerkoers

‘We hebben in het verleden altijd een koers op tweede paasdag gehad met vooral jeugd, zijn na een aantal jaren zonder wielerkoers naar de zaterdagavond gegaan, maar keren weer terug naar de jeugd. Er zijn niet zoveel jeugdwedstrijden en de KNWU is blij met ons initiatief’, laat Ronald Brouwer namens De Wiek op Wiel’n weten.

‘We hebben daar wel de hele dag voor nodig, want alle zeven categorieën bij de jeugd starten.’ Het is de bedoeling om al om half tien te beginnen met de eerste categorie. ‘Die kinderen rijden drie rondjes en zijn misschien in een kwartiertje klaar. Daarna volgen de ouderen. Om kwart voor twee starten dan de dames, samen met de junioren, nieuwelingen en eliterensters. Die fietsen door elkaar heen. Daarna komen de heren op het parcours.’

Alle eliterenners mogen meedoen, maar de ervaring leert dat het vaak om semiprofs gaat zonder ploegcontract. ‘Denk bijvoorbeeld aan een topper als Fleur Nagengast bij de dames, al rijdt die wel voor en Belgische ploeg. Bij de heren verwachten we een heel breed deelnemersveld, vergelijk het maar met de Koningsronde van Beilen, waar meer dan honderd renners aan de start stonden in 2018.’

Voordelen

Brouwer ziet voordelen aan de zondag als koersdag. ‘Voor de zaterdagavond was het vaak trekken aan coureurs om ze hierheen te halen. Het gaat om coureurs die net onder de top zitten, die bijna-profs zijn ook echt hele goede renners hoor. Ik heb een redelijk breed netwerk en ken veel mensen, dan kan het zo zijn dat er een leuke ploeg komt. En we hebben Sven Kramer hier ook al gehad, ook leuk hoor’, glundert Brouwer.

Er is die dag op dit moment nog geen andere wedstrijd in de wijde regio, alleen in het zuiden des lands. Er worden in wielerland wel meer wedstrijden op de zondag gehouden, het is een doorgaans rustige dag waar de winkels meestal gesloten zijn.

‘Nu kunnen we gewoon het normale parcours gebruiken. Starten bij de molen, voorbij Van de Belt linksaf, dan direct weer links en rechts de Julianaweg in. Bij Dunninghe links, door de nieuwbouw en uiteindelijk weer op de Dorpsstraat. Dat de Dorpsstraat is vernieuwd, is natuurlijk prachtig. Onze medebestuurder Henk Kreeft zit ook in de commissie van de Dorpsstraat en vertelde dat de projectleider al een feestje voor de opening had aangekondigd. Nog niet alles is klaar, maar het zou mooi zijn als dat feestje in dat weekend gepland wordt.’

De reconstructie van de Dorpsstraat was er vorig jaar de reden van dat er geen wielerronde werd gehouden.