De Wolden en Westerveld kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

De Zuudwoldiger Huuskamer werd in 2021 oranje verlicht. Foto: Soroptimistenclub De Reestlanden

De gemeenten De Wolden en Westerveld sluiten zich in de strijd tegen geweld tegen vrouwen aan bij de internationale campagne Orange the World.

Vanaf 25 november wappert de vlag van Orange the World bij de gemeentehuizen in Zuidwolde en Diever. Voor het vijfde jaar op rij wordt in De Wolden uitgebreid aandacht besteed aan deze 16-daagse actieperiode om geweld tegen vrouwen te stoppen. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen staat volledig achter de door Soroptimistclub De Reestlanden georganiseerde acties. Niet alleen staat ze geportretteerd op de ‘Ik ben medestander’ poster, maar ze zal ook op 25 november de vlag hijsen bij het gemeentehuis. In Diever doet wethouder Henk Doeven dat.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot en met 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Activiteiten in De Wolden

In De Wolden doen de Ontmoetingskerk en Hervormde Kerk Zuidwolde actief mee. De Zuudwoldiger Huuskamer is oranje uitgelicht en Modehuis Dekker heeft een oranje etalage. In de bibliotheek is een tafel ingericht met een selectie van boeken waarin geweld tegen of onderdrukking van vrouwen centraal staat.

Ook wordt een aantal evenementen gehouden. Op 2 december om 19.00 uur is in Hoogeveen een wake voor vrouwen die slachtoffer zijn van onderdrukking. De wake vindt plaats op de hoek Hoofdstraat-Het Haagje, bij de oranje verlichte fonteinen. De actieperiode wordt op 10 december door Soroptimistclub De Reestlanden om 11.00 uur afgesloten met een ceremonie bij het nationaal monument De Muur tegen Geweld in de Wijk. Burgemeester Nieuwenhuizen zal hier samen met Jack Keizer, voorzitter Federatie Nabestaanden Slachtoffers van Geweld, bloemen leggen. Het projectkoor Orange the World, een initiatief van Sinje Kiel (de Markiezin van Drenthe) en met Esther de Vos, sopraan en onder leiding van Marjanne Visscher van het Vrouwenkoor Hoogeveen, brengt een lied ten gehore.

Activiteiten in Westerveld

Onlangs stemde het college van Westerveld in deel te nemen aan deze 16-daagse actieperiode om geweld tegen vrouwen te stoppen. Jacqueline Eggink van de Soroptimistclub De Reestlanden is enthousiast over de deelname van gemeente Westerveld: „We zijn actief in de gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Hardenberg en ik vind het fantastisch dat nu ook mijn eigen gemeente is aangehaakt bij deze campagne: zo kunnen we ook lokaal de broodnodige aandacht voor dit thema genereren.”

In de bibliotheek in Havelte is een speciale boekentafel ingericht met een selectie van boeken waarin geweld tegen of onderdrukking van vrouwen centraal staat. Daarnaast zullen enkele gebouwen, waaronder de Clemenskerk in Havelte, oranje uitgelicht worden.

Ik ben #medestander

Iedereen wordt uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl . Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat zij of hij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Om deze campagne lokaal kracht bij te zetten en op te roepen medestander te worden, hangen in de gemeente Westerveld posters met portretten van inwoners en lokale bekenden van de gemeenten Westerveld, De Wolden, Hoogeveen en Hardenberg.

Nieuws

menu