De Wolden krijgt er steeds meer keten bij. Jongeren van keet De Spekbraander in Ruinerwold: 'Keten United voelt voor ons niet als bemoeienis, we hebben er profijt van’

„We zijn een paar weken geleden weer eens op een vrijdagavond in de keet geweest, maar daarvoor anderhalf jaar niet. We kwamen elkaar wel tegen natuurlijk, maar niet hier.” Joost van ’t Zand, woordvoerder van keet De Spekbraander in Ruinerwold, kijkt er een beetje treurig bij. Corona heeft ook invloed gehad op het leven in en rond de jongerenketen.

Mascha Konterman (rechts) van Young De Wolden en Keten United overlegt met de drie mannen van keer De Spekbraander. Links Mark van Dijk, daarnaast Joost van 't Zand en daar weer naast André Huizingh.

Mascha Konterman (rechts) van Young De Wolden en Keten United overlegt met de drie mannen van keer De Spekbraander. Links Mark van Dijk, daarnaast Joost van 't Zand en daar weer naast André Huizingh. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Dat merkt ook Mascha Konterman, die namens Welzijn (Young) De Wolden medeverantwoordelijk is voor Keten United. „Wij hoorden in de wandelgangen dat er meerdere nieuwe keten zijn bijgekomen in coronatijd. Die hebben zich niet aangemeld bij Keten United, wij willen ze graag oproepen dat juist wél te doen.”

Keten United is het merk dat in 2006 door de gemeente De Wolden en Welzijn De Wolden in het leven werd geroepen om de jongerenketen te reguleren en bij te staan in zaken als brandveiligheid en voorlichting. De Wolden ging daarmee in tegen het beleid van de meeste gemeenten in Nederland, die in sommige gevallen zelfs een kruistocht tegen de keten begonnen. ‘De kern van het ketenbeleid, het gedogen van en tegemoetkomen aan de behoefte van jongeren om elkaar te ontmoeten in keten, is succesvol gebleken’, zo valt te lezen in de gemeentelijke nota Ketenbeleid 2017.

Geen bemoeienis

„Maar wij willen graag horen van de jeugd of ze het beleid niet ervaren als bemoeienis”, zegt Konterman. „Het voelt voor ons niet als bemoeienis”, antwoordt Van ’t Zand, die samen met André Huizingh en Mark van Dijk eigenaar is van De Spekbraander. „In z’n algemeenheid hebben wij er wel profijt van. We hebben in het verleden ook wel eens wat gehad met omwonenden, we zitten met onze keet nu niet echt ideaal. Dan is het fijn dat we een schakel beschikbaar hebben die tussen de politie en ons staat. Die schakel is Keten United en zij gaan met de mensen in gesprek. Het is dan fijn dat wij niet direct met de politie te maken krijgen”, legt Van ’t Zand uit.

De keetjongeren van De Spekbraander waren destijds ook blij met de adviezen over de brandveiligheid. „Want daar denk je zelf niet zo snel aan. Daar komt nog bij dat, wanneer je niet geregistreerd staat en er trammelant ontstaat, de kans groot is dat je dicht moet.” Mark van Dijk kan een glimlach niet onderdrukken: „Wij zijn ook wel eens een paar weken verplicht dicht geweest hoor.” Van ’t Zand knikt. „Tsja, zit je de hele avond rustig in de keet, zijn er mensen die ’s nachts bij het naar huisgaan buiten ineens nog van alles in vijf minuten moeten vertellen. Luidkeels.”

Vier keer zoveel

Blijft voor Mascha Konterman en haar collega’s van Young De Wolden de vraag hoeveel keten er werkelijk zijn in de gemeente. Er staan er maar elf geregistreerd, maar Konterman sluit niet uit dat er wel vier keer zoveel zijn. „Er zijn er in coronatijd wel wat ontstaan en ik snap dat ook wel, want je kunt niet altijd bij iemand thuis zitten. Ik heb zelf in Rouveen ook in een keet gezeten, maar die was inpandig. Wij willen met Keten United de boodschap meegeven dat het belangrijk is om een keet op een veilige manier te runnen. Vorig jaar is aan de Koekanger Dwarsdijk een keet afgebrand, maar dat is gelukkig allemaal goed gegaan omdat er niemand in zat.”

Joost van ’t Zand concludeert dat Keten United uniek is. „Wat wij hebben wordt in iedere andere gemeente als illegaal bestempeld, het mooie van De Wolden is dat ze er echt helemaal voor ons zijn. Maar hoe minder je met Keten United te maken hebt, hoe beter; dan gaat alles namelijk goed.”

Over keet De Spekbraander

Keet De Spekbraander bevindt zich vlak naast museumboerderij De Karstenhoeve en werd in de hoogtijdagen wel eens door zo’n vijftig jongeren bezocht. „Toen hadden we nog een oude caravan, hadden we voor een paar knaken van een paar jongens uit Koekange gekocht. Na twee jaar was die uitgeleefd en hebben we die voor 100 euro aan jongelui uit Ruinen verkocht. Toen hebben we deze robuuste keet gekocht.” Die vijftig jongeren hebben ze voor corona niet meer aangetikt, vijftien tot twintig bezoekers was wel het maximum, maar ook dit drietal wordt een dagje ouder (begin twintigers).

Het is een actieve keet, wat voor corona twee jaar geïllustreerd werd door de succesvolle organisatie van de Trekkerslep op het land van de familie Huizingh achter de keet. „Of wij dat met allemaal beperkingen door corona weer organiseren, is nog maar de vraag. Er is in Nederland maar één verzekeraar die het aandurft om de Trekkerslep te verzekeren. Het kost al gauw duizend euro per dag. Plus kosten voor een sleepwagen én een omgevingsvergunning, dan kan het maar moeilijk uit”, becijfert Joost van ’t Zand.