Kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart lopen uiteen in Drenthe. In De Wolden is de kaart een koopje

De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart lopen uiteen in Overijssel. Media Perspectives

De prijs van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart verschilt per gemeente. Gehandicapte inwoners in De Wolden zitten vrij goed, want zij betalen 50 euro per jaar. Steenwijkerland is nog goedkoper, met 16,20 euro.

Dat blijkt uit onderzoek vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek naar het verschil in de prijs van Europese Gehandicaptenparkeerkaarten (GPK) per gemeenten.

Met een GPK kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De kaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking die niet verder dan honderd meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren.

Prijzen variëren

De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt echter per gemeente. In Heerlen slaat de kaart een aardig gat in het budget met 471,25 euro, in Rotterdam wordt er ‘slechts’ 83,60 voor gevraagd en als inwoner van Hardenberg hoef je zelfs helemaal niets te betalen voor de GPK.

De landelijke prijs ligt op 105,35 euro. In Drenthe is de gemiddelde prijs van een GPK 93,10 euro. In Overijssel is de gemiddelde prijs wat lager: 82,37 euro. Staphorst staat met 137 euro euro op de tweede plaats in het rijtje van de duurste gemeenten in Overijssel. In het lijstje met goedkoopste gemeenten in deze provincie staat Steenwijkerland met 16,20 euro direct na Hardenberg (gratis).

Hoogeveen is duur

In Drenthe vraagt Hoogeveen het meeste geld voor een parkeerkaart: 135 euro, op de voet gevolgd door Noordenveld (124,15 euro. Op de derde plek van duurste gemeenten staat Emmen (102,80 euro), Assen (116,91 euro) en Borger-Odoorn (95,00 euro)

De Wolden is goedkoop

De vijf gemeenten in Drenthe waar de parkeerkaarten voor gehandicapten het goedkoopst is, zijn: De Wolden (50,00 euro), Coevorden (70,10 euro), Aa en Hunze (80,00 euro), Meppel (84,25 euro) en Westerveld met 84,50 euro.

Nieuws

menu