'De eerste midwinterhoornwandeling in Zorgvlied, een spannende dag voor ons als organisatie' | Dagboek Jan Veenstra

Midwinterhoornblazer Jan Veenstra

Midwinterhoornblazer Jan Veenstra Foto Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Jan Veenstra. Jan Veenstra is samen met Annemarie Griffioen eigenaar van Manege Ludanchelo Hoeve. Daarnaast is hij werkzaam als zzp’er in de bouw en medeorganisator van de midwinterhoornwandeling in Zorgvlied.

Vrijdag 25 november

Vandaag werk ik thuis op onze manege Ludanchelo Hoeve in Wateren. Om 5.15 uur ben ik wakker en sta ik op. Even wandelen met onze twee honden, de paarden in de wei inspecteren met de nachtkijker - gelukkig staan ze er allemaal nog gezond bij - en is de wolf ook deze nacht niet op bezoek geweest. Daarna de paarden op stal hun portie hooi gegeven. Daarna duik ik nog even mijn bed in. Om half acht begint de dag echt met ontbijt en op naar de stal. Mijn vrouw Annemarie brengt samen met Natasja de paarden naar de wei. Ik maak de stallen netjes en daarna tijd voor koffie. De eerste klanten komen aan, om de paarden te zadelen voor een bosrit.

Eind van de ochtend komen de hoefsmeden. Ook mijn paard Fristi krijgt nieuwe ‘Nikes’. Na de lunch komt de loonwerker kalk strooien, en dan is het tijd om zelf te paard te gaan. Fristi, mijn grote vriend, is er helemaal klaar voor. Twee kinderen uit het dorp gaan ook mee. Ik leer ze vandaag weer wat: De “Jan Galop“ (vijf kwartier in ’t uur).

Na het avondeten de midwinterhoorn nog even gepakt om te oefenen in de rijhal. Daarna naar Marian in Diever. Met de dames van de KWPN commissie gaan we een winterprogramma bedenken.

Zaterdag 26 november

Ook deze morgen ben ik rond kwart over vijf uit bed. Zelfde ritueel als gisteren. Het wordt een drukke dag. Stallen schoonmaken en daarna een ritje met Fristi. Ik voorzie de paarden in de wei van water en hooi. Daarna tijd voor de lunch. Vanmiddag gaan we voor de eerste keer dit jaar op stap met de midwinterhoorn. We blazen op de winterfair in Appelscha. Op een hoogte van 30 meter, vanaf de Bosbergtoren, klinken de tonen van de midwinterhoorn over het hele dorp.

‘s Avonds mag ik samen met Ute, een Duitse danseres verkleed als vlinder, optreden met mijn XXL Hoorn, 3,13 m lang, gemaakt door Peter Kuiper uit Diever. Geweldig, het publiek geniet hier erg van. Thuis werk ik de deelnemerslijst voor de midwinterhoornwandeling van morgen bij, de paarden krijgen hun hooi gegeven, en de honden hun wandeling.

Zondag 27 november

Vandaag de eerste midwinterhoornwandeling in Zorgvlied, een spannende dag voor ons als organisatie: Willeke, Thijs, Marten en ik. Na het dagelijks ochtendritueel is er gebak bij de koffie, want Heleen is jarig. Samen met Natasja de paarden Fristi en Japiejo gezadeld voor een korte rit. Dan begint de voorbereiding voor de allereerste midwinterhoornwandeling in Zorgvlied!

Samen met Annemarie en Natasja maken we de routebordjes gereed, en zet ik de route uit. Ik heb verkeersborden laten maken met een afbeelding van een midwinterhoornblazer: Pas op: Midwinterhoornblazers. Deze komen op de route waar de blazers staan. Het kan beginnen. De leden van de commissie krijgen een tinnen speld in de vorm van een midwinterhoorn voor op de pet. Rond kwart voor één komen de eerste deelnemers binnenrollen. Annemarie en Mieke controleren de namen en delen de consumptiebonnen uit. Om één uur vertrekken de eerste deelnemers. Om twee uur vertrekt de laatste startpunt Villa Nova. Ik rijd samen met jeugdblazers Arjan en Bennie de route om te kijken of alles goed gaat. Daarna gaan wij op onze plaats staan.

Al snel komen de eerste wandelaars langs. Om beurten blazen we onze riedel. En af en toe wat vragen beantwoorden, interview met Radio Drenthe, poseren voor de pictures... en weer blazen. Rond kwart voor drie passeert de laatste wandelaar en gaan we terug naar Villa Nova. Tijd voor een drankje en een heerlijke kom erwtensoep. Onze conclusie: volgend jaar weer. Thuis is het tijd voor zondagse kost : Patat met een snack.

Na het eten nog even naar mijn oude buren. Hij blaast ook al 25 jaar, maar vanwege zijn en haar gezondheid kon hij er niet bij zijn. Ik vertel hem over de middag en laat foto’s zien.

Maandag 28 november

Vandaag ga ik samen met Johan van klussenbedrijf Twins op pad. We zijn al 7 weken bezig met een grote verbouwing bij Johan en Paula Norder aan de Rijksweg in Groningen. Weer thuis, snel omkleden en de midwinterhoorn in de auto doen om nog even in het bos te blazen. ‘s Avonds herhaal ik dit nog met een aantal mensen uit het dorp. Fristi krijgt ook nog aandacht. Ik longeer hem in de binnenbak.

Dinsdag 29 november

Weer een dag klussen. De bovenverdieping schiet mooi op. Als ik thuis ben pak in de midwinterhoorn weer. Jubilaris Mart verblijd ik ‘s avonds samen met blazer Willeke met een tinnen beeldje van de midwinterhoornblazer. Mart is degene die 25 jaar geleden het blazen naar Wateren heeft gebracht. Dik 80 jaar nu, blaast hij nog af en toe.

Woensdag 30 november

Na het ochtendritueel weer een dag klussen in Groningen. Rond half zes ben ik thuis, Annemarie geholpen met de verzorging van de paarden: vanavond weer een drukke lesavond. Na de lessen Fristi gelongeerd, de paarden gevoerd en met de honden gewandeld en nog even voetbal gekeken.

Donderdag 1 december

Na het ontbijt maak ik de stallen schoon, en voorzie ik elke box van een nieuw bed van gemalen stro. Alles weer spik en span. Tijd voor koffie. Daarna even bijkletsen met buurman Robert, en gelijk de voerbakken en watertanks gecontroleerd. ‘s Middags het bos in met mijn grote vriend Fristi.