De klokkenstoel in Staphorst is open. Mijlpaal en afsluiting van langdurig proces

Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst en bestuurslid van de Stichting Historieherstel 2017, Arie den Ouden hebben zaterdagmiddag met het luiden van twee klokken de klokkenstoel aan de Olde Kerkhofsweg in Staphorst officieel geopend.

De stoel wordt ingeluid.

De stoel wordt ingeluid. Foto: Frens Jansen

Het was op Open Monumentendag een ingetogen plechtigheid door corona, maar toch was het een mijlpaal en een afsluiting van een langdurig proces. Dit begon met een artikeltje in de krant in 2014 over de klok van Geert van Wou uit 1517 die al zestig jaar in de tuin van de Grote Kerk in Staphorst stond.

Daarop ontstond er een stichting die niet alleen dit bronzen meesterwerk wilde laten restaureren, maar ook de kokkenstoel wilde herbouwen die tot 1752 op deze plek stond. Hier stond de voorloper van de Grote Kerk, met dus een klokkenstoel. Daarin hing naast de Van Wou-klok, ook de zogeheten Mariaklok uit 1417. Die is verdwenen in de oorlog. Klokkengieter Laudy maakte een replica. Beide klokken hangen nu weer op de originele plek in een replica van de klokkenstoel van weleer.