De kop is eraf voor het Foute Kuierpad in Zuidwolde. 'Elke gids zal zijn eigen verhaal vertellen'

Hoe fout is het Foute Kuierpad in Zuidwolde eigenlijk? Die vraag kwam op tijdens de eerste wandeling in een reeks van zestien die deze zomer in Zuidwolde worden gelopen. Als je Bert Steenbergen als gids hebt, een oud-schoolmeester en tevens voorzitter van de Oudheidkamer Zuidwolde, kun je toch geen foute verhalen verwachten?

Direct na de start bij 't Achterhuus (Zuudwoldiger Huuskamer) kwamen de verhalen al los bij gids Bert Steenbergen (links).

Direct na de start bij 't Achterhuus (Zuudwoldiger Huuskamer) kwamen de verhalen al los bij gids Bert Steenbergen (links). Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

En wat te denken van zijn secondant Jan Linde? Gewapend met stok liep hij woensdagavond steeds achter de groep om de vaart erin te houden. Af en toe moest hij de man vol verhalen verordonneren om weer verder te gaan, want een beetje op schema lopen, is ook wel handig.

Het liep woensdagavond tijdens deze eerste wandeling dus een beetje uit, ruim 2,5 uur werd gedaan over de 5,8 kilometer door en om Zuidwolde, maar het waren geen loze uren. Gooi een kwartje in Bert Steenbergen en de verhalen over vroeger rollen eruit. Onder de zeventien wandelaars van woensdag waren veel echte Zuidwoldigers, maar ook zij hoorden sommige verhalen voor het eerst.

Een graantje meepikken

Het Foute Kuierpad is een initiatief van de Ondernemersvereniging Zuidwolde naar een idee van Koop Drost, die dit overigens oppikte op vakantie in Franeker. Iedere woensdag en vrijdagavond in de maanden juli en augustus staat er eentje gepland, op woensdag met start bij ’t Achterhuus en op vrijdag bij Den Kaat, zodat beide horecabedrijven er een graantje van mee kunnen pikken.

Voor de gidsen was het best spannend hoe de wandeling zou verlopen, want met zoveel deelnemers is de kans op interactie groot en dus is het zaak om de tijd scherp in de gaten te houden. „We hebben met de gidsen twee proefavonden gewandeld en er is een heel draaiboek samengesteld door Koop Drost. Dat boek fungeert als leidraad”, zegt Steenbergen vooraf. Onderweg constateert Jan Linde lachend dat hij nu al heel andere verhalen van zijn collega hoort, die niet eerder tijdens de proefwandelingen langskwamen. „Elke gids zal zijn eigen verhaal vertellen”, weet Linde.

Een geheel andere sfeer

Het kan dus aardig zijn voor wandelaars om meer dan één avond mee te lopen, want er zijn in totaal zeventien gidsen. Wat te denken bijvoorbeeld van het koppel dat vrijdagavond de leiding heeft: Koop Drost en Jaap Wieken. Twee mannen die af en toe wat minder serieus uit de hoek komen dan een gemiddelde gids en dus een gehele andere sfeer creëren tijdens de wandeling. „We geven met opzet niet vooraf aan welke gidsen de leiding hebben, de deelnemers moeten zich maar laten verrassen”, vindt Evelien Westerbeek, namens de OVZ-medeorganisator. Tevreden is ze zeker over de eerste schermutselingen.

Dat is ook Annet Hofstra uit Zuidwolde, die onder meer meewandelt uit hoofde van haar functie van Taalpuntcoördinator in De Wolden en Hoogeveen. „Ik probeer contact te maken met verschillende mensen om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. En de titel van deze wandeling trok me ook wel.” Om er desgevraagd aan toe te voegen dat ze, om meer verschillende mensen te ontmoeten, misschien nóg wel een keer meeloopt.

Overal verhalen te vertellen

Dat dit geen slecht idee is van de Taalpuntcoördinator, wordt na afloop ook wel duidelijk als blijkt dat de gids lang niet alle verhalen heeft verteld die hij in de planning had en die Koop Drost in zijn draaiboek had staan. „Er zijn overal verhalen te vertellen, bij elk huis en bij iedere bewoner”, concludeert Koop Drost vanachter zijn glas bier op het terras van ’t Achterhuus. Samen met Evelien Westerbeek wachtte hij de wandelaars op om de eerste reacties te peilen. De kop is er af en het Foute Kuierpad smaakt naar meer, zoveel is wel duidelijk. De verhalen waren niet echt fout, maar wel interessant genoeg om van begin tot eind te boeien. Wellicht dat het duo Drost/Wieken vrijdagavond de grenzen wat meer opzoekt.

Het Foute Kuierpad is tweemaal per week te wandelen, verzamelen om 18.30 uur. Op woensdag bij café ’t Achterhuus en op vrijdag bij zaal Den Kaat. Aanmelden verplicht via info@zuudwoldigerhuuskamer.nl .