'De wandelaars zijn verbaasd over alle mogelijkheden om met planten en bloemen te koken' | Dagboek wildplukster Olga de Lange uit De Stapel

Olga de Lange. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Olga de Lange uit De Stapel. Zij is boswachter en wildplukster.

Vrijdag 22 april

Vanmorgen ben ik mijn dag begonnen bij Curves in Meppel, dé sportschool voor vrouwen. Ik vind het niet echt leuk om te sporten, maar het is met de muziek erbij goed vol te houden. Daarna moest ik snel naar huis in De Stapel, want de fotograaf kwam om een foto te maken voor bij dit dagboek. De fotograaf vond het maar vreemd dat ik van planten en bloemen eten maak. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen, haha! Ik verzamel verschillende kruiden op mijn eigen erf, zoals zevenblad en brandnetel, om morgen gerechten mee te maken. Ook pluk ik paardenbloemen en bloesem van de Europese vogelkers. Daar maak ik siroop van.

Zaterdag 23 april

Vanmorgen hielp Corina Dekker uit Zuidwolde met koken voor de ‘wildpluk high tea’. We maken onder andere een hartige taart, diverse pesto’s en een lekkere cheesecake met bramen. Morgen geven we samen een wildplukwandeling in het Reestdal. Ik vertel onderweg over eetbare planten, bloemen en zaden. Ik laat de deelnemers ook proeven en ruiken. Corina weet alles over de medicinale werking van kruiden. Na de wandeling serveer ik een high tea met allerlei gerechtjes van wildpluk. Meestal begin in op woensdag al met het maken van de eerste lekkernijen. Een deel heb ik op voorraad, maar ik maak ook altijd verse dingen. Vanmiddag een soep gemaakt van tamme kastanjes en alle potjes met gelei en jam klaargezet.

Zondag 24 april

Ik start de dag met plukken van veldzuring voor soep bij de wildpluk high tea. Allerlei bloemetjes dienen als garnering bij de gerechten, zoals dovenetel, hondsdraf, pinksterbloem en daslook. Nog snel zet ik wat spullen klaar in de expositieruimte van ons Beeldenatelier Wildschutserve. We kunnen vanmiddag met de high tea helaas nog niet buiten in de tuin zitten vanwege de koude wind. Gelukkig is dit een mooie sfeervolle ruimte met een prachtige tegelkachel om het aangenaam te houden.

De wandeling start om 14.00 uur bij boerderij ‘t Ende in De Stapel van Het Drentse Landschap. We lopen het ‘rondje rond de Reest’. Normaal wandel je dit in drie kwartier. Wij doen er 1,5 uur over. We stoppen steeds weer omdat Corina en ik iets vertellen, planten en bloemen laten proeven of ruiken. Ken je de smaak van het kruidige zevenblad, de zoete geur van de bloesem van de Europese vogelkers, de fris-zure smaak van veldzuring of de reinigende werking van paardenbloem, braam of hondsdraf?

„Goh, dat wist ik helemaal niet”, „Best lekker”, zomaar wat opmerkingen die langskomen. De deelnemers stoppen braaf van alles in hun mond. Ik let natuurlijk wel op waar ik iets pluk. De een vindt iets naar noot smaken, de ander vindt hetzelfde plantje bitter. Smaak is voor iedereen anders.

Na de wandeling genieten de deelnemers van de wildpluk high tea. Het is erg leuk om te horen dat ze (bijna) alles lekker vinden. Ze zijn verbaasd over alle mogelijkheden om met planten en bloemen te koken. We doen ook ons best om het er mooi uit te laten zien. Dat wordt gewaardeerd: „Gossiemikkie wat ziet ut ur toch mooi uut!”, klinkt het. Corina verkoopt nog een paar kruidenproducten uit haar praktijk. Moe maar voldaan ruimen we de boel weer op. Het was een mooie middag.

Maandag 25 april

Vandaag ga ik naar mijn werk bij Natuurmonumenten Salland-Twente. Ik ben daar Boswachter Communicatie en Beleven. Het is heel afwisselend, maar helaas veel kantoorwerk. Daarom vind ik het extra leuk om wildplukwandelingen te geven. Dan kan ik buiten in de natuur mijn enthousiasme overbrengen voor alles wat de natuur ons biedt.

Dinsdag 26 april

Thuis gewerkt. Ik vond het maar niks dat ik tijdens de coronaperiode geen collega’s zag. Wel online, maar dat zijn zakelijke overleggen. Je mist de kleine gezellige momenten tijdens de koffie of een persoonlijk woordje. Nu mogen we weer naar kantoor, maar af en toe thuis werken is soms heel handig.

Ik heb net gehoord dat op vrijdag 29 april de video online komt die ROEG! gemaakt heeft van Corina en mij over het koken met wilde kruiden. Zaterdag 30 april komt er ook een stukje van ons op TV in de uitzending: spannend!

‘s Avonds zeef ik de paardenbloemen en de bloesem van de Europese vogelkers. Ze hebben twee nachten getrokken in water met citroen. Ik kook het sap op met suiker. Weer twee heerlijke drankjes klaar.

Koningsdag 27 april

We zijn vandaag lekker een dagje vrij. We werken in de moestuin en klussen in huis. Vrienden vanuit het Stapelerveld kwamen op de koffie. We hadden hen al tijden niet meer gesproken, dus we hebben even lekker bij gekletst. We wilden ook nog naar de tentoonstelling van bevriende kunstenaars Maarten en Annelies ’t Hart in De Schuur (Groot Oever). Dat kwam er niet meer van. Gelukkig kan dat nog tot en met zaterdag 30 april!

Nieuws

menu