Democratische Partij Staphorst prestenteert zich

Jan Talen, Jentje Rabenen Wichel Kok van de Democratische Partij Staphorst. Streekredactie / Eelco Kuiken

Staphorst - De Democratische Partij Staphorst wil een jeugdraad met een jeugdburgemeester en ook moeten senioren in een seniorenraad mee kunnen praten.

Gisteravond presenteerde de Democratische Partij Staphorst het verkiezingsprogramma. Het staat vol met plannen en wensen, maar uiteindelijk bepalen burgers de koers die de partij gaat varen. DPS is liberaal. Burgers die het moeilijk hebben, verdienen alle hulp, maar er is ook veel eigen verantwoordelijkheid. Veel welstandsregels kunnen weg en ook de APV dient opgeschoond te worden. Ook vindt DPS Staphorst dat de gemeente moet zorgen dat binnen nu en acht jaar 6 procent van de ambtenaren bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking.

Meepraten door alle groepen in de lokale samenleving, dat is het fundament van de nieuwe Democratische Partij Staphorst die oud-wethouder Jan Talen en Wichel Kok uit Rouveen oprichtten. ‘Geen partij van boze mensen, maar onze partij vindt wel dat het anders moet. Het moet opener en transparanter. De kloof tussen de samenleving en de politiek is – zelfs in een kleine gemeente als Staphorst – te groot.

Anders betekent dan vooral dat mensen meer een stem krijgen. Niet eens in de vier jaar een rondje rood maken, maar burgers moeten echt mee kunnen beslissen. De Democratische Partij Staphorst richt een online platform op, waar burgers vanaf 14 jaar hun mening over standpunten kunnen geven. Deze mening vertolkt DPS vervolgens in de gemeenteraad. ‘Dat is directe democratie’, aldus lijsttrekker Jan Talen.

Niet alleen kijkt de DPS naar burgers om te bepalen hoe ze besluit, de gemeente zou dit veel meer moeten doen. Een wethouder heeft een aantal wijken onder zich en een keer per maand gaat hij in gesprek met een klankbordgroep om te horen wat de wensen zijn, dat wil DPS. Hetzelfde geldt voor kinderen, jongeren senioren en het bederijfsleven. ‘Wij merken duidelijk dat ondernemers zich niet gehoord voelen.’

Jongeren moeten een eigen plek krijgen waar ze kunnen sleutelen en elkaar kunnen ontmoeten. ‘Het begint bij jongeren’, zegt Wichel Kok uit Rouveen. ‘Ik wil jongeren een stem geven, dat is mijn drijfveer.’

De nummer drie op de lijst is Jentje Raben uit Halfweg. Zij en haar man waren jarenlang in een conflict verwikkeld met de gemeente over een paardenstal die niet goed was gebouwd. ‘Wat wij meemaakten met de gemeente is niet te geloven. Het college was niet oplossingsgericht. Ik wil dat andere burgers dit niet mee hoeven te maken.’ DPS rekent op twee zetels.

Nieuws

menu