Derde editie van Balloonfair Staphorst gaat door, maar wel vanuit zeven locaties om bezoekers te spreiden

De derde editie van Balloonfair Staphorst gaat door, maar wel anders dan twee jaar geleden. Op vrijdagavond 10 september kiezen 35 luchtballonnen het luchtruim vanaf zeven locaties in de regio. Om zo het aantal bezoekers op één plek gering te houden.

Opstijgen vanaf Rouveen. Dit jaar zijn er zeven locaties waar vanaf gevaren kan worden.

Opstijgen vanaf Rouveen. Dit jaar zijn er zeven locaties waar vanaf gevaren kan worden. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Vorig jaar werd het evenement door corona afgeblazen. Nu kan het (waarschijnlijk) wel, maar de organisatie doet het heel anders. De 35 kleurrijke ballonnen gaan niet alleen vanaf het complex van vv Staphorst de lucht in, zoals de afgelopen jaren, maar ook vanaf de sportcomplexen van SV Dalfsen, MSC Meppel, SC Genemuiden, Olympia Hasselt, SC Rouveen en USV Nieuwleusen.

Mondkapje verplicht

Zeven opstijglocaties. Geen grootschalig festijn, maar zeven kleintjes. Alles om massa’s mensen tegen te gaan. De toegang is overal gratis. „In de luchtballonnen is het dragen van een mondkapje verplicht, omdat anderhalve meter afstand houden in een mand niet kan”, zegt Brigitte Bijker, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de passagiers.

„Met de sportverenigingen hebben we afspraken gemaakt dat we het op deze wijze kunnen doen”, legt Bert-Jan Bisschop namens de organisatie uit. „Het is iets meer werk, want op elke sportaccommodatie hebben we ook vrijwilligers nodig.”

Omdenken

De slogan is dan ook: ‘Balloonfair Staphorst komt buurten’. De passagiers komen niet naar de ballonnen, maar andersom. „We zijn erg blij dat we het festijn op deze wijze wél kunnen organiseren. We moesten even omdenken, maar dat is gelukt.”

De organisatie tekent voor een andere opzet met activiteiten op verschillende sportaccommodaties. Geen markten, geen plekken waar je kan eten en drinken, dat kan allemaal niet. De kantines zijn wel open, dus een drankje kan wel gehaald worden.

Vijf ballonnen per veld dus, met tussen de zes en twintig passagiers per mand, afhankelijk van de grootte. Mocht het op vrijdagavond door slecht weer niet doorgaan, dan is de uitloop zaterdag 11 september.

Staphorst promoten

Balloonfair Staphorst heeft geen winstoogmerk en wil door de organisatie van dit evenement voor jong en oud een zo breed mogelijk publiek bereiken. Het doel is vermaak voor de regio Staphorst, waarbij Staphorst als dorp gepromoot wordt en bedrijven op een unieke manier in de kijker kunnen varen.

Tickets kunnen besteld worden op balloonfair-staphorst.nl