Dialoogavond over wonen in Westerveld levert veel nieuwe ideeën op. 'Raad, toon lef en ga aan de slag'

Wat leeft er in Westerveld op het gebied van woningbouw? Die vraag was dinsdagavond niet aan dovemansoren gericht. De dialoogavond wonen, een initiatief van de gemeenteraad, leverde een volle avond op met zeventien insprekers. Een bonte stoet aan inwoners die, al dan niet op persoonlijke titel, hun wensen inbrachten, ergernis over de bouwstagnatie verwoordden, al bekende plannen toelichtten of soms geheel nieuwe en soms heel creatieve initiatieven toonden.

Jan Bloemerts, voorzitter Dorpsbelangen Dwingeloo, doet zijn verhaal. Een volle tribune luistert.

Jan Bloemerts, voorzitter Dorpsbelangen Dwingeloo, doet zijn verhaal. Een volle tribune luistert. Foto: Martijn Bijzitter

Als je er een rode draad in zou zoeken, zou het deze kunnen zijn. Raad, kom in actie, werk mee, toon lef, denk breed. De grootste zorgen waren te horen vanuit Havelte, Dwingeloo en Vledder. „Het wil maar niet lukken in Havelte”, stelde Roelof Prikken namens de Dorpsgemeenschap Havelte. Hij schetste een situatie van lang wachten op de Meerkamp-West en woningbouwplannen die maar niet van de grond komen. Prikken gaf de raadsleden ook duidelijk richting mee. „Maak een einde aan de discussie over de open plekken in Havelte, die zijn kenmerkend voor Havelte. Als je die volbouwt, ben je de ziel van het dorp kwijt.” Ook woningbouw op de ijsbaan is volgens de Dorpsgemeenschap Havelte niet gewenst onder Havelters. Dorpsgemeenschap ziet de oplossingen in een snelle ontwikkeling Meerkamp-West en Hesselte en woningbouw bij het sportpark. Daarnaast liet Prikken een nieuw geluid horen: ga bouwen aan de zuidzijde van de Drentse Hoofdvaart. Volgens de Dorpsgemeenschap een gebied vol kansen voor woningbouw, natuur, water en energie-neutrale initiatieven.

Leegloop