Diever opent de reeks Nachtelijke Belevingen. 'De schouwburg uit en de bergschoenen aan'

Corona gooide het afgelopen jaar roet in het eten, maar de mannen en vrouwen van Roestvrij theater hebben zich er niet door uit het veld laten slaan. Met frisse moed werd dit voorjaar de draad opgepakt om dit jaar van de vier Nachtelijke Belevingen in Westerveld een groot succes te maken. Donderdag vindt in Diever de eerste plaats.

Theater tijdens een wandeling van 1,5 kilometer.

Theater tijdens een wandeling van 1,5 kilometer. Foto: aangeleverde foto

De Nachtelijke Beleving is een initiatief van Roestvrij theater, een professioneel gezelschap dat amateurproducties maakt met jongeren en volwassenen, onder meer in Drenthe. Met het jonge team creëert Roestvrij in samenwerking met semi-professionals en amateurspelers bijzondere theaterbelevenissen. Artistiek leider is Leander Breen uit Diever. Hij vertelt dat kenmerkend aan de productie is dat er theater gemaakt wordt op locatie. „De schouwburg uit en de bergschoenen dus aan. En wij doen dit met de inzet van een grote groep vrijwilligers die aangestuurd wordt door professionals uit het theatervak.”

Intieme voorstellingen

Een mooi voorbeeld van zo’n productie in de buitenlucht waar Roestvrij theater bij betrokken is, is dus de Nachtelijke Beleving. Mensen die houden van muziek, theater en een frisse neus, mogen dit niet missen. In groepen gaan ze op avontuur door dorp en natuur onder leiding van een gids. Onderweg is het genieten van intieme voorstellingen op bijzondere locaties. „Deze unieke theatrale wandelbelevenis is geschikt voor jong en oud, maar helaas niet rolstoeltoegankelijk”, zegt Breen, die met een schuin oog gericht op corona eraan toevoegt dat de deelnemers aan de Belevingen geen testbewijs hoeven hebben.

Vier Nachtelijke Belevingen

Dit jaar zijn er in Westerveld weer vier weekenden gepland met Nachtelijke Belevingen. De eerste vindt deze week plaats in Diever, waar van donderdag tot en met zaterdag wordt gespeeld. Onderwerp is dan Diever, het dorp dat al geruime tijd een populaire vakantiebestemming in Nederland is. „Door het ruimtegebrek in de Randstad is het hier onder de toeristen ook steeds meer in trek als toekomstige woonomgeving. Zullen de Drenten deze potentiële inwoners en hun ideeën verwelkomen? We gaan het zien”, zo kijkt Breen vooruit op de eerste Nachtelijke Belevingen waar op vijf locaties van een in totaal anderhalf uur durend programma wordt gespeeld. Vanaf 19.00 uur start er donderdag, vrijdag en zaterdag elk half uur een groep voor de wandeling van zo’n 1,5 kilometer. In september, oktober en december worden totaal nieuwe belevenissen gecreëerd voor respectievelijk Havelte, Frederiksoord en Dwingeloo.

Trots

Na een jaar geen theater, alleen een livestreamvoorstelling, mag er weer écht gespeeld worden voor publiek. En daar hebben de spelers van het Roestvrij theater ontzettend veel zin in. „Afgelopen week besefte ik ineens hoe trots ik ben. Sinds dit jaar produceren wij als Roestvrij theater voor het eerst de Nachtelijke Beleving zelf”, zo zegt Breen die vervolgt: „Het is zo ongelooflijk bijzonder en vet om dit weer te realiseren en dit keer écht op eigen benen te staan. Meer dan tevoren mag ik m’n dromen verwezenlijken, het is te gek hoeveel mensen daarbij aansluiten.” De theatermaker doelt hierbij op de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij dit evenement. Van gids tot decorbouwers van kostuumnaaisters tot kaartverkopers. „Samen maken wij er weer iets bijzonders van.”

Gidsen gezocht

Voor de Nachtelijke Beleving in Diever zoekt de organisatie nog extra gidsen. Een van de vrijwilligers die zich hiervoor al hebben aangemeld, is wethouder Henk Doeven. Wat er verwacht wordt van een gids? „Een gids is beschikbaar op 19, 20 en/of 21 augustus en draagt zorg voor de groep door ze te ontvangen en te begeleiden tijdens de route. Daarnaast stemt de gids met de locatie-managers af wanneer de scène kan beginnen”, zo licht Breen toe.

De start van de Nachtelijke Belevingen in Diever is bij de parkeerplaats aan de Raadhuislaan 1. Meer informatie en kaartverkoop via https://roestvrijtheater.nl/nachtelijke-beleving/ .