Dit autobedrijf van Jan Bloemhof uit Rouveen heeft wellicht wel het grootste aaneengesloten rieten dak van Nederland

Ondernemer Jan Bloemhof van autobedrijf Bloemhof en Pleiter uit Rouveen loopt al jaren met een vraag rond: ben ik in het bezit van het gebouw met het grootste aaneengesloten rieten dak van Nederland? Rietdekkers zeggen van wel, maar is het ook zo?

Bezit Jan Bloemhof het langste aaneengesloten rieten dak van ons land of niet?

Bezit Jan Bloemhof het langste aaneengesloten rieten dak van ons land of niet? Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Op het enorme pand aan de Oude Rijksweg, een oude school waar nu onder meer een muziekschool en een computerbedrijf in huizen, ligt maar liefst 1600 vierkante meter riet. „Rietdekkers zeggen mij vaak dat ze geen aaneengesloten pand in Nederland kennen met een grotere rieten kap en ik zou wel eens willen weten of dit zo is”, zegt Bloemhof. „Als iemand denkt een langer rieten dak te weten, mag die contact met mij opnemen. Ik ben heel benieuwd.”

Enig zoekwerk leert dat bij Hofstede Oud Bussem in Huizen een pand staat met waarschijnlijk een nog groter aaneengesloten rieten kap, maar zeker is dat niet. Een rietdekker ter plaatse claimt dat dit de grootste is. Eerlijk is eerlijk, het ziet er zeer imposant uit.

Gebouw stond op instorten

Bloemhof kocht het pand in Rouveen, dat volgens hem ongeveer op instorten stond, rond het jaar 2000. Hij knapte het helemaal op en hij verwijderde allemaal houten bijgebouwen die in de loop der jaren aan het schoolgebouw waren vastgeplakt. Op het schoolplein vestigde hij zijn autobedrijf. Een oude gymzaal, waar de ringen nog aan het plafond hangen, doet dienst als werkplaats.

Het imposante gebouw stamt uit de jaren vijftig toen het Ministerie van Landouw hier een landbouwschool in vestigde. Die begon overigens op kamp Conrad. Het gebouw is enorm lang, doordat het op een smalle kavel stond en dat had alles te maken met het slagenlandschap en de unieke smalle verkaveling van het gebied. Op het schoolplein staan nu zijn auto’s. De ondernemer is een van de grootste verkopers van Noord-Nederland. Het doel is 10.000 auto’s per jaar te verkopen.

Pieter Zand College

Na de landbouwschool werd het pand de Willem Sluiterschool, eerst lts en later ook een middelbare school voor mavo en havo die weer later opging in het Pieter Zand College die nu elders een grote dependance heeft in Staphorst. De hoofdvestiging zit in Kampen. In de woning aan de voorzijde, ook met riet gedekt, woonde ooit de directeur.

De meeste mensen die er langs rijden, kijken verbaasd naar het enorme rieten dak dat een jaar of twintig geleden helemaal werd vernieuwd. Bezet Jan Bloemhof het langste aaneengesloten rieten dak van ons land of niet. „Ik kom overal in ons land en ik heb ze niet groter gezien.”