Dit zijn de twaalf projecten die de vakjury van Expeditie Circulair Westerveld heeft gekozen

In Westerveld zijn al activiteiten op het gebied van circulaire economie, zoals in Frederiksoord. Aangeleverde foto

De vakjury van Expeditie Circulair Westerveld heeft twaalf projecten gekozen die bijdragen aan circulair consumeren en produceren in gemeente Westerveld.

Tot 14 november konden inwoners, (startende) ondernemers en ambtenaren in Westerveld hun circulaire projecten inzenden. De projecten in deze eerste expeditie zijn gericht op complexe vraagstukken op het gebied van voedsel, bouw of reststromen zoals voedselverspilling, schaarste van grondstoffen en verlies van biodiversiteit. Een deskundige vakjury heeft twaalf projecten van bewoners en ondernemers geselecteerd die mogen rekenen op tijd, kennis, netwerk en experimenteerruimte om deze projecten verder te brengen.

De competitie, genaamd Expeditie Circulair Westerveld, is onderdeel van het programma Circulair Produceren en Consumeren (CPEC) en wordt gezamenlijk georganiseerd door het samenwerkingsverband Collectief Circulair Westerveld (CCW). Er zijn drie vertrekpunten: ‘idee’, ‘start’ en ‘groei’.

De winnende projecten zijn toegekend door een vakjury, die benoemd is door de partners van het samenwerkingsverband CCW. De jury bestaat uit Klaas Smidt (wethouder gemeente Westerveld), Janko Lolkema (secretaris Economic Board Regio Zwolle (EBRZ)) en Kees Klomp (lector Betekeniseconomie Hogeschool Rotterdam).

Dit zijn de projecten

De projecten die doorgaan in de Expeditie zijn de volgende. In de categorie ‘idee’ zijn Herbestem Westerveld (Jean Berkhout); De rest is wat waard (Matthew Hankel); Circulaire voedseltuinen (Marrit Hofman); Ongestoord Wild (Rob van Kralingen); Van gras naar groene energie (Jos Leffers) en Camping de langzame pas (Petra Prins).

Bij de uitwerking van ‘idee’ naar initiatief trekken de deelnemers gezamenlijk op in de vorm van werkplaatsen en kennisateliers, de zogenaamde transitieLAB’s, om zo te komen tot concretisering van de ideeën die bijdragen aan een circulair Westerveld. De initiatieven worden ondersteund door Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE).

In de categorie ‘start’ zijn De Pluimerije (Marjolein Bakker); Bouwen met lokaal hout (Hilco Broekman); Vitaal Voedeltuin (Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord Bob Veldman); Circulaire fietstassen (Stichting Veuruut Sascha Visser) en Ice Brothers (Cas & Stijn).

In de categorie ‘groei’ is Stov (Marjolein Perin) gekozen.

Verrast

De vakjury was aangenaam verrast met de hoeveelheid inzendingen, dit was boven verwachting. Lolkema: „De gemeente Westerveld is met dit regiodealproject een mooie voorbeeld gemeente om van onderop samen met burgers en ondernemers circulair denken en doen te stimuleren en realiseren. Dit blijkt uit de ruim twintig inzendingen!”

Volgens Kees Klomp sluiten de projecten goed aan bij de transitie naar circulair produceren en consumeren in Westerveld. „Dit initiatief is ontzettend goed voor het maatschappelijke gemoed. Het is hartverwarmend om te zien hoe veel prachtige, betekenisvolle en kansrijke initiatieven er uit de koker van welwillende burgers ontstaan, die het goed voor hebben met hun directe leefomgeving. Dit is Betekeniseconomie in optima forma.”

Daarnaast ziet de vakjury verschillende mogelijkheden tot een samenwerking tussen de projecten. Klaas Smidt: „Ik was onder de indruk van de oogst. De projecten zetten meteen je eigen denken in gang en ik zie meteen allerlei mogelijkheden om projecten met elkaar te koppelen.”

Aftrap

Na een gezamenlijke aftrap waarin de geselecteerde ‘start-’ en ‘groei’ondernemers hun project pitchen, wordt een (voor de deelnemers) programma op maat gemaakt gericht op het laten groeien tot een regionaal en circulair succes. De begeleiding is in handen van Versnellingshoeve ‘t Kiemt.

Na een gezamenlijke aftrap met de geselecteerde ‘start’ondernemers wordt deze deelnemer door de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe ondersteund met kennis en netwerk om de proof of concept op te schalen.

Op de website https://collectiefcirculairwesterveld.nl wordt een overzicht van de deelnemers en het juryrapport gepubliceerd.

Nieuws

Meest gelezen