Dochter van docent Lubberts schenkt bijzondere perenboom aan Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord

De boom is overgebracht naar Frederiksoord. Aangeleverde foto

Betty Feitsma-Lubbers, dochter van de beroemde docent G. Lubberts, schenkt woensdag 1 december een bijzondere perenboom aan de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord. Dit is een twintig jaar oude Condo, dit unieke ras is ontwikkeld op de tuin door docent Lubberts.

Behalve dat Lubberts chef fruitteelt en docent was, hield hij zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe appel- en perensoorten. Door twee verschillende soorten rassen te kruisen, krijg je nakomelingen die eigenschappen dragen van beide ouders. Het lukt maar zelden om daar een verbetering uit te krijgen. Maar het lukte de heer Lubberts wel.

In 1950 kruiste hij onder andere de perenrassen Conference en Doyenné du Comice. Hij zaaide de pitjes uit van de bestoven vruchten. Maar voordat er vruchten hangen aan een perenboom die gezaaid is ben je al gauw tien jaar verder. In 1963 viel één zaailing hem op door de kwaliteit van de vruchten. Door van die zaailing takjes (enten) op onderstammen te enten kon hij het ras vermeerderen. Hij noemde het ras Condo, gevormd door de beginletters van de voorouders. Zo kwam er een nieuwe soort - dit komt dus zelden voor.

Heerlijk van smaak

Hoewel Condo beter smaakt en een mooiere vorm heeft dan Conference en vruchtbaarder is dan Doyenné du Comice, werd het ras toch niet op grote schaal door de beroepsfruittelers aangeplant. De reden is dat Condo peren minder lang te bewaren zijn dan Conference. Voor particuliere tuinen is de Condo zeker aan te bevelen omdat de boom veel en snel draagt en heerlijk van smaak is.

Schenking

Eén van de eerste Condo-bomen heeft twintig jaar lang in de tuin gestaan van dochter Betty Feitsma-Lubberts. Zij heeft besloten de boom te schenken aan de Stichting Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord.

Zij komt op woensdag 1 december samen met haar zus Marijke en nog een aantal familieleden de boom feestelijk planten. Dinsdag 30 november is de boom voorzichtig over het dak van haar woonhuis getakeld en getransporteerd naar Frederiksoord.

Nieuws

Meest gelezen